Πέθανε η πρωταγωνίστρια του «Χιροσίμα Αγάπη Μου», Εμανουέλ Ριβά
Η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Ριβά, που πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων στην ταινία «Χιροσίμα αγάπη μου» του γάλλου σκηνοθέτη Αλεν Ρενέ και στην ταινία «Amour» («Αγάπη») του αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, έγινε το Σάββατο γνωστό από το περιβάλλον της.
Η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Ριβά, που πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων στην ταινία «Χιροσίμα αγάπη μου» του γάλλου σκηνοθέτη Αλεν Ρενέ και στην ταινία «Amour» («Αγάπη») του αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, έγινε το Σάββατο γνωστό από το περιβάλλον της.
Η ηθοποιός πέθανε την Παρασκευή στο Παρίσι «έπειτα από μακρά ασθένεια», σύμφωνα με το περιβάλλον της, που επιβεβαίωσε πληροφορία της εφημερίδας Le Monde.
H Ριβά είχε παίξει σε δεκάδες ταινίες, μεταξύ άλλων στα «Τρία χρώματα: Η Μπλε Ταινία» και πιο πρόσφατα στο γυρισμένο στην Ελλάδα «Τίμα την μητέρα σου και τη μητέρα σου».
Είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στο «Amour». Για την ταινία του Χάνεκε είχε κερδίσει βραβείο Bafta, καθώς και βραβείο Σεζάρ.

Η Ριβά γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1927 στη Γαλλία από ιταλική οικογένεια. Επρόκειτο να γίνει μοδίστρα, αλλά η αγάπη της για το θέατρο σύντομα την οδήγησε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.
Η ηθοποιός έδινε μία διακριτική μάχη με τον καρκίνο.
Αν και έγινε γνωστή με το «Χιροσίμα Αγάπη μου», η καριέρα της μετράει δεκάδες ταινίες, όπως τα Le Huitième jour (1960), Ο Εφημέριος (1961), Thérèse Desqueyroux (1962) και Thomas l’imposteur (1965) του Ζορζ Φρανζί.
«Μέχρι το τέλος ήταν ενεργή» ανέφερε η καλλιτεχνική πράκτοράς της, Αν Αλβάρες Κορέα. Το προηγούμενο φθινόπωρο η ηθοποιός έχει δώσει μια διάλεξη στη Βίλα Μεντισίς, το περίφημο γαλλικό καλλιτεχνικό ίδρυμα στη Ρώμη, υπενθύμισε.
Η Εμανουέλ Ριβά είχε επίσης εμφανιστεί πρόσφατα στην ταινία Paris Pieds nus της Φιόνα Γκόρντον και της Ντομινίκ Αμπέλ, που αναμένεται να προβληθεί τον Μάρτιο στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας.
«Η Εμανουέλ Ριβά ήταν μια συγκλονιστική γυναίκα, μια ηθοποιός σπάνιων απαιτήσεων. Μια αξέχαστη φωνή φεύγει. Μια φωνή κατοικημένη από την αγάπη των λέξεων και της ποίησης», δήλωσε η Φρεντερίκ Μπρεντέν, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινουμένων Εικόνων (CNC).
Από το «Χιροσίμα αγάπη μου» έως το «Amour», «υπήρξε μία από τις πιο ρηξικέλευθες ηθοποιούς του γαλλικού σινεμά», πρόσθεσε η Μπρεντέν σε μια ανακοίνωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παρίσταναν τους λογιστές ξεγελώντας δεκάδες θύματα – Πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ η λεία, εννιά συλλήψεις
- Αυτός είναι ο πρώτος στόχος της Λίβερπουλ για αντί-Σαλάχ
- Ο Τσαζ Παλμιντέρι ήθελε να γίνει ηθοποιός και όχι γκάνγκστερ
- Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη λειτουργία του τουρ στο «Γ. Καραϊσκάκης»
- Mortgage Rates in Greece Hit Nine-Year Low as Lending Rebounds
- ΗΠΑ: Πως γιόρτασαν οι celebrities το Πάσχα;
- Ο Λανουά σε αναμμένα κάρβουνα με τους ξένους διαιτητές
- Στρατηγική επένδυση της Allwyn στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442