ESM: Τα τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους
Στα τρία στοιχεία που θα περιλαμβάνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Καλίν Ανεβ Γιάνσε, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρώτον, εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, δεύτερον, μείωση κινδύνου από τα επιτόκια και τρίτον, άρση μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους.
Στα τρία στοιχεία που θα περιλαμβάνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Καλίν Ανεβ Γιάνσε, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και γενικός γραμματέας του ESM και του EFSF, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.
«Μάς ζητήθηκε να εξετάσουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επί του παρόντος επεξεργαζόμαστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» δήλωσε ο Γιάνσε, προσθέτοντας:
«Δεν μπορώ να πω παρά πολλά γι’ αυτά, επειδή έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά μας και δεν έχουμε ανακοινώσει κάτι. Είναι μία πολιτική διαδικασία ακόμη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις μεταξύ των μετόχων, τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη.
» Υπάρχουν, όμως, τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών.
» Δεύτερον, εξετάζουμε μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια. Και τρίτον, είναι η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους».
Ερωτηθείς αν ο ESM εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων που εκδίδει, ο Γιάνσε απάντησε: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη το ενεργητικό μας, όταν εξετάζουμε το προφίλ των ωριμάνσεων ή, με άλλα λόγια, θα πρέπει το ενεργητικό και το παθητικό μας να ταιριάζουν μέχρι ένα βαθμό. Το μεγαλύτερης διάρκειας δάνειο μας για την Ελλάδα λήγει το 2059, δηλαδή σε 43 χρόνια.
» Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουμε, μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε με διάρκεια έως 45 χρόνια. Ωστόσο, επειδή το (μεγαλύτερης διάρκειας) δάνειο για την Ελλάδα είναι στα 43 χρόνια, δεν θα εκδώσουμε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα».
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το πιο μακροπρόθεσμο ομόλογο του ESM είναι 40ετές και πρόσθεσε ότι ο ESM επεκτείνει πρόσφατα το προφίλ των ωριμάνσεων, αξιοποιώντας το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός να απολογηθεί στους κτηνοτρόφους – Οφείλει διαφάνεια, ενημέρωση και λογοδοσία
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)













































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442