Το μεγάλο ψάρι το τρώει ο άνθρωπος
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, αλλά τελικά τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια είδη μεγαλύτερου μεγέθους είναι αυτά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης σε σχέση με τα μικρότερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιρρίπτει την ευθύνη -πού αλλού- στους ανθρώπους, που συστηματικά επιλέγουν να αλιεύουν τα μεγαλύτερα ψάρια.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, αλλά τελικά τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια είδη μεγαλύτερου μεγέθους είναι αυτά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης σε σχέση με τα μικρότερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιρρίπτει την ευθύνη -πού αλλού- στους ανθρώπους, που συστηματικά επιλέγουν να αλιεύουν τα μεγαλύτερα ψάρια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοβιολόγο Τζόναθαν Πέιν της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», εξέτασαν διαχρονικά τις απειλές εναντίον των θαλάσσιων οργανισμών κατά τα τελευταία 500 χρόνια. Στη συνέχεια, έκαναν σύγκριση με το απώτατο παρελθόν, μελετώντας απολιθώματα έως πριν από 445 εκατ. χρόνια. Συνολικά μελετήθηκαν 2.500 θαλάσσια είδη, σύγχρονα και εξαφανισμένα.
«Το αρχείο των απολιθωμάτων μάς δείχνει με πειστικό τρόπο ότι αυτό που συμβαίνει στους σύγχρονους ωκεανούς, είναι πραγματικά διαφορετικό από αυτό που συνέβη στο παρελθόν», δήλωσε ο ερευνητής Νόελ Χάιμ.
Διανύουμε την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών
Η βασική διαφορά, κατά τους ειδικούς, είναι ότι στην εποχή μας τα μεγαλύτερα ψάρια για πρώτη φορά αποτελούν τέτοιο στόχο κατά προτίμηση. Η μελέτη υπολόγισε ότι ένας δεκαπλασιασμός του μεγέθους ενός ψαριού αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο εξαφάνισής του.
Στη Γη έχουν προηγηθεί πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών κατά τα τελευταία 550 εκατομμύρια χρόνια. Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτη μεγάλη εξαφάνιση και αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα ξεπεράσει τις προηγούμενες στον αριθμό των ειδών και στην ταχύτητα με την οποία θα εξαφανισθούν. Κι ενώ στις προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις, είτε τα μικρότερα είδη κινδύνευαν περισσότερο, είτε το μέγεθος δεν έπαιζε ρόλο, σήμερα το να είναι μεγάλο ένα ζώο, είναι σοβαρό μειονέκτημα.
«Όσο μεγαλύτερος είσαι σήμερα πια στις θάλασσες, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις με εξαφάνιση», είπε ο Πέιν και τόνισε ότι αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση σε βάρος των μεγάλων θαλάσσιων οργανισμών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Κάτι ανάλογο συνέβη στην ξηρά και οδήγησε στην εξαφάνιση μεγάλων ζώων, όπως τα μαμούθ από τους κυνηγούς. «Κάθε φορά που οι άνθρωποι μπαίνουν σε ένα νέο οικοσύστημα, τα μεγαλύτερα ζώα σκοτώνονται πρώτα», επεσήμανε ο Χάιμ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω» – Το ηχητικό που ανατρέπει την ομολογία στην υπόθεση
- Τσερνόμπιλ: Η προστατευτική κατασκευή δεν μπλοκάρει πλέον τη ραδιενέργεια οκτώ μήνες μετά το πλήγμα
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ο Μπόρζες αποθέωσε τον Ιωαννίδη μετά από το Μπενφίκα – Σπόρτινγκ
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442