Σαράντα τρεις ταινίες θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που κλείνει φέτος τα 17 του χρόνια. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα από την Πέμπτη έως την Τετάρτη 13 Απριλίου στην Αθήνα και από 14 έως 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.
Σαράντα τρεις ταινίες θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που κλείνει φέτος τα 17 του χρόνια. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα από την Πέμπτη έως την Τετάρτη 13 Απριλίου στην Αθήνα και από 14 έως 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο Μικαέλ Οσάμπ, νέος μορφωτικός ακόλουθος και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, είπε ότι το 2016 ήταν η καλύτερη χρονιά για το γαλλικό σινεμά στο εξωτερικό εδώ και 20 χρόνια, ενώ σημείωσε ότι γαλλικές συμπαραγωγές βρέθηκαν στην κορυφή και του ελληνικού box office.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Ντελφίν και Μιριέλ Κουλίν, τη δημοσιογράφο Λήδα Γαλανού, τον συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά, την ηθοποιό Στεφανία Γουλιώτη και τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Όπως κάθε χρόνο θα απονεμηθούν δύο βραβεία: το βραβείο της κριτικής επιτροπής και το βραβείο κοινού.
Το Φεστιβάλ ξεκινά με την ταινία «Ο Βασιλιάς Μου» της Μαϊγουέν, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και η πρωταγωνίστρια Εμανουέλ Μπεργκό απέσπασε βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Στην ταινία πρωταγωνιστεί, επίσης, ο Βενσάν Κασέλ.
Μετά την τελετή λήξης -την οποία θα παρουσιάσει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης- θα προβληθεί η ταινία «Μαμά, Γύρισα!» του Ερίκ Λαβέν.
Φέτος, το Φεστιβάλ δίνει «λευκή κάρτα» στο φεστιβάλ κινηματογράφου animasyros, το οποίο επέλεξε ταινίες animation για μικρούς και μεγάλους.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα Σινέ-Κονσέρτο. Η ταινία «Έσχατον» θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική σε μία προβολή που θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί, επίσης, η ταινία «Η Δικιά Μας Οικογένεια» του Ζαν-Πολ Ραπενό.
Την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 18:00 το απόγευμα, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης θα πραγματοποιήσει ένα masterclass με τίτλο «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος – Από το βιβλίο στην οθόνη» και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Η ωραία καβγατζού» του Ζακ Ριβέτ, ενώ θα πραγματοποιηθούν και προβολές και άλλων ταινιών στην ίδια ενότητα.
Παράλληλα, την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 20:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Κινηματογραφώντας τη Μουσική» με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Πασκάλ Τεσόντ και του ηθοποιού Τζαλίλ Νακιρί (που βρίσκονται πίσω από την ταινία «Brooklyn», η προβολή της οποίας θα προηγηθεί), ενός προσκεκλημένου έκπληξη και του δημοσιογράφου Γιάγκου Αντίοχου.
Οι προβολές στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Embassy, Δαναός και στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Γενική είσοδος στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου: 5 ευρώ. Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους Δαναός και Embassy Nova Odeon: 6 ευρώ.
Φέτος το τρέιλερ του Φεστιβάλ είναι δημιουργία της Αρασέλης Λαιμού.
Ο Γιώργος Αγγελίδης, μετά την επιτυχία της παράστασης «Αυτόματη Εστίαση», επιστρέφει με το «Toxic» - ένα ψυχολογικό θρίλερ που επιδιώκει να υπενθυμίσει πόσο αδιόρατα μπορεί να μεταμορφωθεί το οικείο σε απειλή.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας