«Ο Φράνκο μού έπιασε το χέρι και μου είπε: Την ενότητα της Ισπανίας!»
«Λίγο προτού πεθάνει, ο Φράνκο με έπιασε από το χέρι και μου είπε: 'Υψηλότατε, το μόνο που σας ζητάω είναι να διατηρήσετε την ενότητα της Ισπανίας'». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον τέως βασιλιά της χώρας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος μίλησε για τη ζωή του σε γαλλικό κανάλι.
«Λίγο προτού πεθάνει, ο Φράνκο με έπιασε από το χέρι και μου είπε: ‘Υψηλότατε, το μόνο που σας ζητάω είναι να διατηρήσετε την ενότητα της Ισπανίας’». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον τέως βασιλιά της χώρας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος μίλησε για τη ζωή του σε γαλλικό κανάλι.
Ήταν ένα ντοκιμαντέρ του TF3, το οποίο γυρίστηκε προτού παραιτηθεί υπέρ του γιου του, νυν βασιλιά Φίλιππου Στ’.
Η σχέση του βασιλιά με τον Φράνκο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της χώρας και τα όσα έρχονται στο φως πάντα κάνουν εντύπωση. Ιδιαίτερα, αν τα διηγείται ο ένας από τους δύο σε αυτή την «σχέση».
Ο Χουάν Κάρλος θυμήθηκε που μωρό ακόμα επέστρεφε στην Ισπανία «μιλώντας ισπανικά με γαλλική προφορά».
Θυμήθηκε επίσης, πώς ο ίδιος χρησιμοποιείτο ως «μπαλάκι του πινγκ πονγκ» στις σχέσεις που διατηρούσε ο Φράνκο με τον πατέρα του, ο οποίος αν και υπήρξε ο διάδοχος του θρόνου, δεν βασίλεψε ποτέ, καθώς η Βασιλεία είχε μπει στον «πάγο» από το καθεστώς.
«Από τη μία ο Φράνκο, από την άλλη ο πατέρας μου. Όταν τα πήγαιναν καλά, εγώ μπορούσα να πάω σχολείο στην Ισπανία. Όταν οι σχέσεις τους επιδεινώνονταν, με έστελναν στην Πορτογαλία.»
Ήταν πολύ κλειστός άνθρωπος με όλους. Αλλά με εμένα χαμογελούσε, θυμάται ο Χουάν Κάρλος. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δέχθηκε να περάσει τόσα χρόνια στο πλάι του, ο τέως βασιλιάς λέει: «Αν δεν είχα ανεχθεί όσα ανέχθηκα, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε: να αποκατασταθεί η Δημοκρατική και η κοινοβουλευτική Μοναρχία».
Για τη νομιμοποίηση του ΚΚ Ισπανίας, ο Χουάν Κάρλος είπε ότι η απόφασή του ήταν αμετάκλητη: δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποκατάσταση της Δημοκρατίας, χωρίς τη νομιμοποίηση του ΚΚ.
«Μετέφεραν στον γγ του ΚΚ Σαντιάγο Καρίγιο την πρόθεσή μου πολύ καιρό προτού γίνει. Με τον όρο ότι θα το αποφάσιζα εγώ όταν θα έκρινα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Εκείνος δέχθηκε, στήριξε την ισπανική σημαία (σ.σ. την παρούσα και όχι την ρεπουμπλικανική). Όταν αργότερα βρεθήκαμε μού ζήτησε συγγνώμη που με είχε αποκαλέσει Χουάν Κάρλος, ο Σύντομος.»
Θυμήθηκε επίσης τα όσα έγιναν στις 23 Φεβρουαρίου 1981, όταν επιχειρήθηκε πραξικόπημα: «Ήθελαν να αλλάξουν την κυβέρνηση και να διατηρήσουν τον βασιλιά» λέει και εξηγεί πώς κατάφερε να μαγνητοσκοπήσει το τηλεοπτικό του μήνυμα με το οποίο, έχασαν τη νομιμοποίησή τους οι πραξικοπηματίες.
Ο βασιλιάς αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις της βασκικής ΕΤΑ και στα εκατοντάδες θύματα που άφησε πίσω της. «Ήταν οι χειρότερες στιγμές της βασιλείας μου» λέει.
Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Από τον 12ήμερο πόλεμο μέχρι σήμερα: Ένα χρονολόγιο όσων οδήγησαν στις επιθέσεις στο Ιράν
- Θανατηφόρο τροχαίο στην Καλαμάτα – Νεκρή 94χρονη, συνελήφθη 29χρονος οδηγός
- Ντουμπάι: Η τρομακτική στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι καρφώνονται πάνω σε πολυτελή ξενοδοχεία [βίντεο]
- ΚΚΕ για Σούδα: Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο εναντίον του Ιράν – Η χώρα στόχος αντιποίνων
- Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. – Εντοπίστηκαν όπλα και σφαίρες στη λίμνη Μαραθώνα
- ΚΥΣΕΑ: Τα μέτρα της Ελλάδας μετά την επίθεση στο Ιράν – Αμερικανικοί στόχοι και ελληνικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή
- Τα συγχαρητήρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το Κύπελλο του πόλο
- Βουλή: Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων – Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 28.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/jezael-melgoza-DczW7pGu_LM-unsplash-315x220.jpg)










![Ντουμπάι: Η τρομακτική στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι καρφώνονται πάνω σε πολυτελή ξενοδοχεία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-28T190332Z_425609436_RC26VJAIO6JQ_RTRMADP_5_IRAN-CRISIS-GULF-EMIRATES-150x85.jpg)




![Ντουμπάι: Η τρομακτική στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι καρφώνονται πάνω σε πολυτελή ξενοδοχεία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-28T190332Z_425609436_RC26VJAIO6JQ_RTRMADP_5_IRAN-CRISIS-GULF-EMIRATES-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442