Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Ο Φράνκο μού έπιασε το χέρι και μου είπε: Την ενότητα της Ισπανίας!»

«Ο Φράνκο μού έπιασε το χέρι και μου είπε: Την ενότητα της Ισπανίας!»

«Λίγο προτού πεθάνει, ο Φράνκο με έπιασε από το χέρι και μου είπε: 'Υψηλότατε, το μόνο που σας ζητάω είναι να διατηρήσετε την ενότητα της Ισπανίας'». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον τέως βασιλιά της χώρας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος μίλησε για τη ζωή του σε γαλλικό κανάλι.

«Λίγο προτού πεθάνει, ο Φράνκο με έπιασε από το χέρι και μου είπε: ‘Υψηλότατε, το μόνο που σας ζητάω είναι να διατηρήσετε την ενότητα της Ισπανίας’». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον τέως βασιλιά της χώρας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος μίλησε για τη ζωή του σε γαλλικό κανάλι.

Ήταν ένα ντοκιμαντέρ του TF3, το οποίο γυρίστηκε προτού παραιτηθεί υπέρ του γιου του, νυν βασιλιά Φίλιππου Στ’.

Η σχέση του βασιλιά με τον Φράνκο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της χώρας και τα όσα έρχονται στο φως πάντα κάνουν εντύπωση. Ιδιαίτερα, αν τα διηγείται ο ένας από τους δύο σε αυτή την «σχέση».

Ο Χουάν Κάρλος θυμήθηκε που μωρό ακόμα επέστρεφε στην Ισπανία «μιλώντας ισπανικά με γαλλική προφορά».

Θυμήθηκε επίσης, πώς ο ίδιος χρησιμοποιείτο ως «μπαλάκι του πινγκ πονγκ» στις σχέσεις που διατηρούσε ο Φράνκο με τον πατέρα του, ο οποίος αν και υπήρξε ο διάδοχος του θρόνου, δεν βασίλεψε ποτέ, καθώς η Βασιλεία είχε μπει στον «πάγο» από το καθεστώς.

«Από τη μία ο Φράνκο, από την άλλη ο πατέρας μου. Όταν τα πήγαιναν καλά, εγώ μπορούσα να πάω σχολείο στην Ισπανία. Όταν οι σχέσεις τους επιδεινώνονταν, με έστελναν στην Πορτογαλία.»

Ήταν πολύ κλειστός άνθρωπος με όλους. Αλλά με εμένα χαμογελούσε, θυμάται ο Χουάν Κάρλος. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δέχθηκε να περάσει τόσα χρόνια στο πλάι του, ο τέως βασιλιάς λέει: «Αν δεν είχα ανεχθεί όσα ανέχθηκα, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε: να αποκατασταθεί η Δημοκρατική και η κοινοβουλευτική Μοναρχία».

Για τη νομιμοποίηση του ΚΚ Ισπανίας, ο Χουάν Κάρλος είπε ότι η απόφασή του ήταν αμετάκλητη: δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποκατάσταση της Δημοκρατίας, χωρίς τη νομιμοποίηση του ΚΚ.

«Μετέφεραν στον γγ του ΚΚ Σαντιάγο Καρίγιο την πρόθεσή μου πολύ καιρό προτού γίνει. Με τον όρο ότι θα το αποφάσιζα εγώ όταν θα έκρινα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Εκείνος δέχθηκε, στήριξε την ισπανική σημαία (σ.σ. την παρούσα και όχι την ρεπουμπλικανική). Όταν αργότερα βρεθήκαμε μού ζήτησε συγγνώμη που με είχε αποκαλέσει Χουάν Κάρλος, ο Σύντομος

Θυμήθηκε επίσης τα όσα έγιναν στις 23 Φεβρουαρίου 1981, όταν επιχειρήθηκε πραξικόπημα: «Ήθελαν να αλλάξουν την κυβέρνηση και να διατηρήσουν τον βασιλιά» λέει και εξηγεί πώς κατάφερε να μαγνητοσκοπήσει το τηλεοπτικό του μήνυμα με το οποίο, έχασαν τη νομιμοποίησή τους οι πραξικοπηματίες.

Ο βασιλιάς αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις της βασκικής ΕΤΑ και στα εκατοντάδες θύματα που άφησε πίσω της. «Ήταν οι χειρότερες στιγμές της βασιλείας μου» λέει.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο