Ρωσικό σχέδιο για πιθήκους στον Άρη προκαλεί αντιδράσεις
Με διαδηλώσεις έξω από ρωσικές πρεσβείες απειλεί η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA, έπειτα από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Ρωσία εκπαιδεύει πιθήκους για αποστολή στον Άρη.
Με διαδηλώσεις έξω από ρωσικές πρεσβείες απειλεί η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA, έπειτα από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Ρωσία εκπαιδεύει πιθήκους για αποστολή στον Άρη.
Τέσσερις μακάκοι εκπαιδεύονται ήδη για το ταξίδι στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφέρει το Space.com.
Η αποστολή προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2017 και το ταξίδι μέχρι τον Άρη θα διαρκούσε έξι μήνες. Παραμένει όμως άγνωστο αν υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των πειραματόζωων στη Γη.
Η PETA, γνωστή για τις ακτιβιστικές δράσεις της, «έστειλε επιστολή στον Ιγκόρ Κομάροφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος, ζητώντας να ακυρωθεί η ατυχής αποστολή» δήλωσε η Χάριετ Μπάρκλεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης:
«Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε στις μαύρες μέρες της διαστημικής εξερεύνηση, όταν σκύλοι και πρωτεύοντα θηλαστικά έβρισκαν φρικτό θάνατο» είπε.
«Η Λάικα, το ημίαιμο χάσκι που ταξίδεψε στο Διάστημα με τον Sputnik 2 της τότε Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε από θερμοπληξία και πανικό εντός λίγων ωρών από την εκτόξευση. Άλλα ζώα που ταξίδεψαν στο Διάστημα πέθαναν από ασφυξία, πάγωσαν ή κάηκαν κατά την επιστροφή» εξήγησε.
Στην επιστολή της προς τον Κομάροφ, η PETA επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν στέλνουν πλέον ζώα στο Διάστημα, ενώ και η Κίνα εστιάζεται στις μη επανδρωμένες, ρομποτικές αποστολές.
«Θα οργανώσουμε εντυπωσιακές διαδηλώσεις σε ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο καλώντας τους υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο να στείλουν το μήνυμα ότι τα ζώα δεν είναι αστροναύτες» προειδοποίησε η Μπάρκλεϊ.
Το 2013, το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι έστειλε για δεύτερη φορά πίθηκο στο Διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, ο ισχυρισμός αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία στη Δύση.
Είναι εξάλλου αμφίβολο το κατά πόσο η Ρωσία θα εκτοξεύσει αποστολή στον Άρη το 2017, δεδομένου ότι η διαστημική βιομηχανία της αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και υποχρηματοδοτείται.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω» – Το ηχητικό που ανατρέπει την ομολογία στην υπόθεση
- Τσερνόμπιλ: Η προστατευτική κατασκευή δεν μπλοκάρει πλέον τη ραδιενέργεια οκτώ μήνες μετά το πλήγμα
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ο Μπόρζες αποθέωσε τον Ιωαννίδη μετά από το Μπενφίκα – Σπόρτινγκ
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442