Κατ’ ιδίαν συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν στη σκιά των επιθέσεων στο Παρίσι
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία» είπε ο Ομπάμα. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα» δήλωσε ο Ερντογάν.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ομπάμα έφτασε το πρωί στην Αττάλεια για τη σύνοδο της G20.
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του Iσλαμικού Κράτους. Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία» είπε ο Ομπάμα και χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ αποδοτική».
«Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός φιλοξενούν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι ΗΠΑ είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Συρίας» πρόσθεσε ο Ομπάμα και τόνισε: «Συζητήσαμε το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες. Βρήκαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή».
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα. Όπως είχε συμβεί στην ‘Αγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Γκαζιάντεπ, έτσι και στο Παρίσι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συλλογική τρομοκρατία. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, στη σύνοδο θα εξεταστούν επίσης θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπόθεση των προσφύγων και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.
Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το θέμα του Ισλαμικού Κράτους. «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη» είπε.
Στη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν μετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Τζον Κέρι και Φεριντούν Σινιρλίογλου, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ‘Αγκυρα Τζον Μπας από αμερικανικής πλευράς και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Σερντάρ Κιλίτς και οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μπεράτ ‘Αλμπαϊρακ από τουρκικής πλευράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ – Η προθεσμία για τροποποιήσεις στο Ε9
- Axios: Ο Τραμπ πίεσε τον Νετανιάχου να αλλάξει τις πολιτικές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
- Συνταγή: Ψητό χοιρινό στο φούρνο με μέλι και πατάτες
- Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι δυο δράστες ενήργησαν μόνοι, λέει η αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας
- Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία βομβάρδισε λιμάνι στην Υεμένη – Στόχος «φορτία όπλων από τα ΗΑΕ»
- Η επιστροφή των βαμπίρ: Αυτό είναι το κούρεμα – trend του 2026;
- Καιρός: Καταιγίδες την Τρίτη και «βουτιά» του υδράργυρου από Τετάρτη – Πότε θα χιονίσει στην Αττική
- Τα ακίνητα αποκτούν μοναδική ταυτότητα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/michael-chere-PV8dauzbvtA-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442