Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης
Τα ω-3 λιπαρά οξέα τελικά δεν συμβάλλουν στη θεραπεία της κατάθλιψης, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα τελικά δεν συμβάλλουν στη θεραπεία της κατάθλιψης, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμπεριέχονται εν αφθονία σε λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, καθώς και σε άλλα θαλασσινά και σε μερικούς ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Θεωρούνται σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου και γι’ αυτό κυκλοφορούν και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει ότι συμπληρώματα ιχθυελαίου που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη.
στόσο, η Δρ Κάθριν Απλετον και οι συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Μπουρνμαουθ της Μ. Βρετανίας «εντόπισαν μικρή έως μέτρια θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, αλλά το μέγεθος της επίδρασης είναι απίθανο να έχει νόημα για τα άτομα με κατάθλιψη, και θεωρούμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι χαμηλής ή πολύ χαμηλή ποιότητας» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτη.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 26 μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερα από 1.400 άτομα με κατάθλιψη. Μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, το σκορ των συμπτωμάτων ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο των ατόμων που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο. Αλλά η διαφορά ήταν μικρή και οι μελέτες είχαν αρκετούς περιορισμούς που μπορεί να επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.
«Προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά υψηλής ποιότητας για να καθορίσουμε την επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων ως θεραπεία για τη μείζονα κατάθλιψη. Και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό οι ασθενείς με κατάθλιψη, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές ως προς τη θεραπεία τους» σημειώνει η Δρ Αππλετον.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ο Λίαμ Νίσον συμμετέχει σε ντοκιμαντέρ για τη διαφθορά στη φαρμακοβιομηχανία και τον βαφτίζουν «αντιεμβολιαστή»
- Γαλλία: Ευρώπη και Κίεβο ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό
- Μπλόκα: Ημέρα αποφάσεων για τους αγρότες με ανοιχτή την πόρτα το Μαξίμου και… μπάλες σανό
- Χιμένεθ: «Να μην επιτρέψουμε στους ποιοτικούς παίκτες του Ολυμπιακού να καθορίσουν τις στιγμές του αγώνα»
- Φοινικούντα: Γιος πασίγνωστου επιχειρηματία ο συνεργός της διπλής δολοφονίας στο κάμπινγκ
- Δημοσκόπηση: «Πληγώνουν» την κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις των αγροτών – «Κομμένοι» δρόμοι, «κομμένα» ποσοστά
- Θρίλερ για ρωσικά δεσμευμένα κεφάλαια – Ευρωπαϊκή εμμονή, απρόσμενοι «αντάρτες» και ρωσικά «όπλα»
- Άστον Βίλα: Ο «μάγος» Έμερι και το ιστορικό σερί της από το 1914!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442