Με το ‘Έβερεστ’ άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Βενετίας
Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου Με το «Έβερεστ» άνοιξε χθες, 2 Σεπτεμβρίου, η αυλαία για το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του κόσμου. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μπαλτάζαρ Κομάκουρ, εξηγεί πως ο ίδιος και το καστ αντιμετώπισαν τις δύσκολες συνθήκες γυρισμάτων και πως άγγιξαν το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της ταινίας. Η τρισδιάστατη ταινία περιγράφει τα […]
Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου
Με το «Έβερεστ» άνοιξε χθες, 2 Σεπτεμβρίου, η αυλαία για το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του κόσμου. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μπαλτάζαρ Κομάκουρ, εξηγεί πως ο ίδιος και το καστ αντιμετώπισαν τις δύσκολες συνθήκες γυρισμάτων και πως άγγιξαν το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της ταινίας.
Η τρισδιάστατη ταινία περιγράφει τα όσα διαδραματίστηκαν στο όρος Έβερεστ το 1996, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο τρομακτικές χιονοθύελλες που ήρθε ποτέ αντιμέτωπη η ανθρωπότητα και που οκτώ ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους.
Εισαγόμενο χιόνι από την Ολλανδία ήταν ένα από τα «όπλα» που χρησιμοποίησε ο Μπαλτάζαρ στην προσπάθειά του να δείξει με όσο πιο αληθοφανή τρόπο γίνεται τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Έβερεστ. «Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πετούσαμε το χιόνι στα πρόσωπα των ηθοποιών όσο πιο δυνατά γινόταν. Ήθελα να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Να βιώσουν την πραγματικότητα».
Στο «Έβερεστ», πρωταγωνιστούν οι Τζέικ Τζίλενχαλ και Τζέισον Κλαρκ, που υποδύονται τους ορειβάτες Σκοτ Φίσερ και Ρομπ Χολ αντίστοιχα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία.
Ο Ισλανδός σκηνοθέτης δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση πριν την επίσημη προβολή της ταινίας ότι έκανε εξάσκηση για το «Έβερεστ» από «μικρό παιδί, ενώ πήγαινα σχολείο κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας». Έτσι εμπνεύστηκε για το πώς πρέπει να είναι η ταινία, «προσθέτοντας βέβαια 29.000 πόδια σε αυτό».
Ο Μπαλτάζαρ εξηγεί ότι ο ίδιος και το επιτελείο του πραγματοποίησαν γυρίσματα σε μεγάλα υψόμετρα στο Νεπάλ, αλλά και στις πλαγιές του Έβερεστ, βιώνοντας την «ασθένεια του υψομέτρου». «Οι άνθρωποι άρχισαν να μην αισθάνονται καλά και έπρεπε να φύγουμε γρήγορα. Είναι διαφορετικό πράγμα να ανεβαίνεις ένα βουνό, που είναι από μόνο του εξαιρετικά δύσκολο, και άλλο να πρέπει να δουλέψεις 12 ώρες εκεί και υπό τις συνθήκες που επικρατούν».
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον πόνο και στον τραυματισμό», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης. «Το επιτελείο υπέστη πόνο, αλλά όχι τραυματισμό».
Η ταινία αντιμετωπίστηκε από σκηνοθέτη και ηθοποιούς με ιδιαίτερη ευαισθησία και με μεγάλη προσοχή στην σκιαγράφηση των πρωταγωνιστών. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ θέλησε να μιλήσει με τα παιδιά του Σκοτ Φίσερ πριν τα γυρίσματα. «Όταν επιχειρείς να δημιουργήσεις μια ταινία που θα δείξει ουσιαστικά ένα πραγματικό γεγονός, να ξανα-δημιουργήσεις ένα γεγονός δηλαδή, η ευθύνη σου είναι τεράστια. Τα παιδιά του Φίσερ επικοινώνησαν άμεσα μαζί μου και μέσω αυτών, τον αισθάνθηκα. Ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα».
«Είναι μια ισορροπία που πρέπει να επιτύχεις. Θέλεις να διηγηθείς μια πραγματική ιστορία. Και πρέπει να δείξεις τα λάθη των ανθρώπων, κρατώντας την ‘ανθρώπινη’ υπόστασή τους και όχι να τους ‘αγιοποιείς’. Γι αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να επιτύχουμε μια όσο γίνεται πιο ρεαλιστική προσέγγιση».
Το «Έβερεστ» αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες την 1 Οκτωβρίου.
entertainment.in.gr
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη – Εκτενές άρθρο του δημοσιεύει το «Foreign Affairs»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)










![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-127x85.jpg)














![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442