Σε άνοιγμα οδοφραγμάτων συμφώνησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί
Σε πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφώνησαν στην σημερινή συνάντηση τους Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Στη συμφωνία προβλέπεται διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων, κάνοντας αρχή με το οδόφραγμα Λεύκας και Δερύνειας, ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας και συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και δημιουργία επιτροπής για την ισότητα των φύλων.
Σε πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφώνησαν στην σημερινή συνάντηση τους οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
Μετά τη συνάντηση, που κράτησε τέσσερις ώρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Αϊντε, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου και ο τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν να εργαστούν περαιτέρω για τη διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων, κάνοντας αρχή με το οδόφραγμα Λεύκας και Δερύνειας.
Επίσης, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι εργασίες για ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας και των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας και να προχωρήσουν στη δημιουργία επιτροπής για την ισότητα των φύλων.
Ο κ. Αϊντε ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, οι οποίοι κάνουν έκκληση σε όσους έχουν πληροφορίες για χώρους ταφής αγνοουμένων, να τις δώσουν για να δοθεί το ταχύτερο τέλος στο μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα.
Αναφορικά με τα οδοφράγματα, αυτό της Δερύνειας βρίσκεται στην ομώνυμη κωμόπολη της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1994 η Δερύνεια έγινε ανεξάρτητος δήμος. Το 75% του δήμου βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική κατοχή, δηλαδή σχεδόν όλη η καλλιεργήσιμη γη και η παραλιακή ζώνη. Στο οδόφραγμα έχουν καταλήξει πολλές αντικατοχικές πορείες. Τον Αύγουστο του 1996 δολοφονήθηκαν από Γκρίζους Λύκους και Τούρκους στρατιώτες οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού. Το οδόφραγμα της Λεύκας βρίσκεται στην κατεχόμενη κωμόπολη, που βλέπει τον κόλπο της Μόρφου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Απόλυτη φρίκη» στο Σουδάν – Μαζικός βιασμός 19 γυναικών που προσπαθούσαν να φύγουν από το Ελ Φασέρ
- Η Νάντια Βαλαβάνη γράφει ένα βιβλίο για τα «παιδιά του Φλεβάρη»
- H Eμμανουέλα Κατζουράκη χάλκινη στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής
- Νεκρός ο 40χρονος ορειβάτης που είχε τραυματιστεί στο φαράγγι του Αμπά στο Ηράκλειο
- Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
- Άρης: Το σημάδι στο πόδι του Ρόουζ από το μαρκάρισμα του Ιβανούσετς (pic)
- Νέες ανατριχιαστικές προβλέψεις από τον «ζωντανό Νοστράδαμο» για το 2026- Τι τον φοβίζει περισσότερο;
- Το τέλος των «μηχανών»: Ο Λάντο Νόρις είναι ο next door βασιλιάς της F1 – και κουβαλάει όλους τους προβληματισμούς ενός 26χρονου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)




































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442