Τα «διλήμματα» που έθετε με επιτακτικό τρόπο ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Ζαν Κλοντ Τρισέ σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης προκειμένου να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές ήλθαν εκ νέου στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση επιστολών της περιόδου 2010 τις οποίες είχε ανταλλάξει ο κ. Τρισέ με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράϊαν Λένιχαν.
 

Σύμφωνα με τις επιστολές αυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης προς το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στα τέλη Νοεμβρίου 2010  εάν η Ιρλανδία δεν ζητούσε την άμεση υπαγωγή της σε Μνημόνιο και σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης. Οι επικριτές της πρακτικής αυτής κάνουν λόγο για ξεκάθαρη παρέμβαση στη δημοσιονομική πολιτική κρατών και υποστηρίζουν πως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ «εκβίασε» το Δουβλίνο να ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης στα τέλη του 2010.

Ενδεικτικά, στις 19 Νοεμβρίου 2010, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάριζε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα επεκτείνει την έκτακτη ρευστότητα για τις ιρλανδικές τράπεζες μόνο εάν η ιρλανδική κυβέρνηση απευθύνει αίτηση για οικονομική στήριξη στο Eurogroup. Δύο ημέρες αργότερα, το Δουβλίνο υπέβαλε επίσημη αίτηση για το γνωστό σχέδιο διάσωσης ύψους 67 δισ. ευρώ.

Η ελληνική περίπτωση

Αλλά δεν ήταν μόνον η Ιρλανδία που βρέθηκε από την ΕΚΤ μπροστά σε διλήμματα. Πέντε μήνες αργότερα, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ απηύθυνε ίδιου περιεχομένου επιστολή στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας πως εάν η Ελλάδα ζητούσε αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης των πληρωμών , η Κεντρική Τράπεζα θα απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από τη δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα (ΕΛΑ), ενώ δεν θα έκανε επιλέξιμα και τα χρεόγραφα που εξέδιδε ή που εγγυούταν το Ελληνικό Δημόσιο.

Στη σχετική επιστολή ο κ. Τρισέ ανέφερε: «Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση», ενώ σε άλλο σκέλος τόνιζε πως «η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο».

Κάλυψη από Ντράγκι

Ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς χθες στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας για τις επιστολές αυτές στήριξε έμμεσα τον προκάτοχο του. Όπως τόνισε: «Είναι λάθος να βλέπουμε τα γεγονότα του παρελθόντος με τη σημερινή μάτια. Θα πρέπει να πάμε πίσω και να εξετάσουμε ποια ήταν η κατάσταση εκείνη τη στιγμή», ανέφερε.

Πάντως, και ο Ντράγκι έχει επικριθεί ότι λειτούργησε με αντίστοιχο τρόπο τον Μάρτιο του 2013 στην περίπτωση της Κύπρου. Ενδεικτικά, το τότε μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν είχε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει την έκτακτη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα εκτός εάν αποδεχόταν τις γνωστές μνημονιακές υποχρεώσεις που ακολούθησαν.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr