ΙΕΝΕ: Εφικτή η δημιουργία περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Η δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου που θα εδρεύει στην Ελλάδα είναι απόλυτα εφικτή μετά το 2018/2019 υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η πιο βασική από τις οποίες είναι η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων αερίου οι οποίες θα μπορούν να διασφαλισθούν από διάφορα σημεία εισαγωγής, είναι το συμπέρασμα μελέτης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Η δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου που θα εδρεύει στην Ελλάδα είναι απόλυτα εφικτή μετά το 2018/2019 υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η πιο βασική από τις οποίες είναι η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων αερίου οι οποίες θα μπορούν να διασφαλισθούν από διάφορα σημεία εισαγωγής.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη, ενόψει του 19ου συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του προτεινόμενου περιφερειακού εμπορικού κόμβου αερίου είναι επίσης η ίδρυση Ενεργειακού Χρηματιστηρίου στο οποίο θα διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά συγχρόνως θα προσφέρει τον απαραίτητο μηχανισμό και διαφανείς όρους λειτουργίας για τη διενέργεια και άλλων συναλλαγών με υποκείμενο ποσότητες φυσικού αερίου.
Η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτελεί στόχο και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
«Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος όγκος αερίου που θα διέρχεται τότε μέσω Βορείου Ελλάδος θα αφορά συμβολαιοποιημένες ποσότητες, μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, η εμπορική δραστηριότητα του κόμβου θα αφορά οριακές ποσότητες», τονίζεται στη μελέτη.
Ωστόσο η διασύνδεση της ελληνικής με γειτονικές αγορές μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση των τιμών δεδομένου ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΙΕΝΕ- οι τιμές στη χώρα μας είναι 30% υψηλότερες από τις τιμές στην Ιταλία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας ως το 2028 ο Τούχελ (pics)
- Βίλατζ Λιμπερταδόρες: Πρώτο σφύριγμα στη Δαμάστα Ηρακλείου – Απόψε στο MEGA
- Μεγάλη Εικόνα: Έρχεται στις 16 Φεβρουαρίου με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ντόρα Μπακογιάννη
- Βρυξέλλες: Έφοδος της αστυνομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Εν εξελίξει έρευνα για υπόθεση πώλησης ακινήτων
- Αποθέωση για τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (pics, vid)
- 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 5 ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον από τη Γροιλανδία στον Καναδά
- Κραν Μοντανά: «Σκοτώσατε τον γιο μου, θα πληρώσετε» – Προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες του μοιραίου μπαρ
- Η Αυστραλία στους 50 βαθμούς – Ρεκόρ ζέστης και πυρκαγιές σημαδεύουν το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442