Αιμοφόρα αγγεία καλλιεργήθηκαν από δυο κουταλιές αίμα
Μια νέα μέθοδος για την καλλιέργεια αιμοφόρων αγγείων στο εργαστήριο χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη μόνο δύο κουταλιές αίματος και δίνει τα τελικά μοσχεύματα σε διάστημα μόλις επτά μερών.
Μια νέα μέθοδος για την καλλιέργεια αιμοφόρων αγγείων στο εργαστήριο χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη μόνο δύο κουταλιές αίματος και δίνει τα τελικά μοσχεύματα σε διάστημα μόλις επτά μερών.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία τελειοποίησαν μια τεχνική που εφάρμοσαν για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, στην οποία τα νέα αγγεία καλλιεργούνταν από βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών.
Δεδομένου όμως ότι η λήψη δειγμάτων από το μυελό των οστών είναι μια επεμβατική και άκρως οδυνηρή διαδικασία, η νέα μέθοδος θα διευκόλυνε πολύ τους ασθενείς, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι να δώσουν 25 ml αίμα, περίπου όσο δυο κουταλιές της σούπας.

- Καλλιεργημένα αγγεία μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία σε ασθενείς
- Καλλιεργημένα αγγεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται στο μπαϊπάς
Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία σε δύο παιδιά, ενώ ένα τρίτο παιδί παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν το μεταμοσχευμένο αγγείο λειτουργεί ικανοποιητικά.
Και στις τρεις περιπτώσεις απουσίαζε η φλέβα που μεταφέρει αίμα από το πεπτικό σύστημα στο συκώτι.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα, η οποία υπάγετα στο Πανεπιστήμο του Γκέτεμποργκ, το αίμα περιέχει παράγοντες που επιταχύνουν την ανάπτυξη των αγγείων στο εργαστήριο.
Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία μοσχευμάτων σε μια εβδομάδα, αντί σε ένα μήνα όπως συνέβαινε με τα βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση EBioMedicine.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καταστήματα: Μέχρι ποια ώρα είναι ανοιχτά σήμερα Μ. Πέμπτη – Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα
- ΑΕΚ: Οι δύο αλλαγές που ετοιμάζει ο Νίκολιτς στο πρώτο παιχνίδι με τη Ράγιο Βαγιεκάνο (pics)
- Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα – Τι συμβολίζει το έθιμο
- «Δείξε τι μπορεις να κάνεις»: Στη νέα εποχή της εργασίας, ένα καλό βιογραφικό δεν αρκεί
- Οι «βόλτες» της δικογραφίας για τις υποκλοπές ας μην οδηγήσουν σε παραγραφή και συγκάλυψη
- «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»: 8 επιπλέον παραστάσεις στο θέατρο Εν Αθήναις
- The Expla-in Project | Τζέφρι ‘Eπσταϊν: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα;
- Ποιες χώρες εκδίδουν τα περισσότερα διαβατήρια σε «πολίτες εκτός ΕΕ»; – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442