Αυλαία τη Δευτέρα για τη δίκη Παπαγεωργόπουλου
Αύριο, Δευτέρα, πέφτει η «αυλαία» στη δίκη για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία πρωτοδίκως, μεταξύ άλλων, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Αύριο, Δευτέρα, πέφτει η «αυλαία» στη δίκη για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία πρωτοδίκως, μεταξύ άλλων, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Έπειτα από 5,5 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, διάστημα στο οποίο έγιναν 53 συνεδριάσεις, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης -που εξέτασε σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση- θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του. Η 54η και τελευταία συνεδρίαση έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.
Κατά την προ εβδομάδων αγόρευσή του προς το δικαστήριο, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι οι πέντε κατηγορούμενοι που δικάζονται για την υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας προσδιορίστηκε σε 17,9 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, από άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως, πράξη για την οποία είχε καταδικαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Εξάλλου, εισηγήθηκε την ενοχή τού πρώην γενικού γραμματέα του δήμου και επίσης καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη Μιχάλη Λεμούσια, για τα αδικήματα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση -μετατρέποντας την αρχική κατηγορία που ήταν αυτή της ηθικής αυτουργίας στην υπεξαίρεση- και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (σε βαθμό πλημμελήματος η δεύτερη).
Εφόσον υιοθετηθεί από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση, αυτομάτως «σπάνε» τα ισόβια για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, καθώς, σύμφωνα με νομικούς, το κακούργημα της υπεξαίρεσης σ’ αυτήν τη μορφή επισύρει ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, από 10 έως 20 έτη.
Για τον πρώην δημοτικό ταμία και βασικό υπεξαιρέτη Παναγιώτη Σαξώνη, στον τρίτο που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως τα ισόβια δεσμά, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του, όπως κατηγορείται (υπεξαίρεση στην υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και πλαστογραφία).
Για τους δύο τελευταίους κατηγορούμενους, τους πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, που καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, όπως συνέβη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Σε αντίθεση με τους τρεις πρώτους κατηγορούμενους, οι δύο πρώην διευθυντές είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Mπαρτσελόνα: Το νέο λούτρινο της μασκότ CAT «εξαφανίστηκε» σε χρόνο-ρεκόρ
- Hellenic Train: Διακόπηκαν τα δρομολόγια στο τμήμα Λάρισα – Λειανοκλάδι λόγω της υπερχείλισης του Ενιπέα
- Πασκουάλ για την Μπαρτσελόνα και το NBA Europe: «Είμαστε στην Euroleague»
- Μαλακάσα: Οδηγός χάνει τον έλεγχο και πέφτει πάνω στις προστατευτικές μπάρες και σε λεωφορείο
- Δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω» – Το ηχητικό που ανατρέπει την ομολογία στην υπόθεση
- Τσερνόμπιλ: Η προστατευτική κατασκευή δεν μπλοκάρει πλέον τη ραδιενέργεια οκτώ μήνες μετά το πλήγμα
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ο Μπόρζες αποθέωσε τον Ιωαννίδη μετά από το Μπενφίκα – Σπόρτινγκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442