Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Χωρίς άδεια για δέκα χρόνια οι κρατούμενοι για τρομοκρατία

Χωρίς άδεια για δέκα χρόνια οι κρατούμενοι για τρομοκρατία

«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, τα όσα λέγονται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί πολιτικής δίωξης και ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος, με σκοπό την εξαφάνιση του κόμματος. Επίσης, εκτίμησε ως υπερβολικές τις εγγυήσεις εκατομμυρίων ευρώ που ορίζουν ανακριτές σε κάποιες περιπτώσεις κατηγορουμένων. Χωρίς άδεια για δέκα χρόνια οι κρατούμενοι και υπόδικοι για τρομοκρατία.

«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, τα όσα λέγονται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί πολιτικής δίωξης και ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος, με σκοπό την εξαφάνιση του κόμματος.

«Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτά είναι αστειότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τα περί πολιτικής δίωξης λέγονται σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια».

«Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί, να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες» σημείωσε ο υπουργός διερωτώμενος «γιατί δεν το κάνουν;».

Επίσης, ο κ. Αθανασίου απέκλεισε το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. «Ο ρόλοι της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης είναι διακριτοί» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δύο υπουργεία».

Αναφορικά με τις υπέρογκες εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενους προκειμένου να αποφυλακιστούν, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «ως πολίτης» τις βρίσκει υπερβολικές.

«Οι δικαστές κρίνουν βάσει των ευρημάτων της δικογραφίας» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «εγγυάται την ανεξαρτησία των δικαστών, που έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το τελευταίο διάστημα, η οποία εκπορεύεται από την εντολή του πρωθυπουργού να μην χαρίζονται σε κανέναν».

«Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν κράτος δικαστών, κάτι που οι ίδιοι το αποκρούουν» κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

Το νομοσχέδιο για την τρομοκρατία

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να είμαι έτοιμες οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) της χώρας, οι οποίες θα λειτουργήσουν στον Δομοκό και θα φιλοξενούν κρατούμενους και υπόδικους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και καθορίζει ποιοι θα μεταφερθούν εκεί, καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται, για τον χρόνο κράτησής τους εκεί, από το καθεστώς άδειας, δηλαδή δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες.

Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, κ.λπ. θα «φιλοξενούνται» υποχρεωτικά 10 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας. Με τη συμπλήρωση της 10ετίας η κράτησή τους θα επανεξετάζεται, ενώ προβλέπεται δικαίωμα ανανέωσης για δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές τύπου Α ή Β, οι αιτήσεις για άδεια θα ελέγχονται όπως και σήμερα από το συμβούλιο των φυλακών. Επίσης, θα είναι περιορισμένη, πλέον, η τηλεφωνική επικοινωνία και η επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

Ακόμη, οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για τέσσερα χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτησή τους επί δύο χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο