Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Την άμεση προώθηση και εφαρμογή του μέτρου της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας ως μία απλή και εφαρμόσιμη λύση για τον περιορισμό της φοροκλοπής στο ΦΠΑ.

Την άμεση προώθηση και εφαρμογή του μέτρου της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας ως μία απλή και εφαρμόσιμη λύση για τον περιορισμό της φοροκλοπής στο ΦΠΑ.

Απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση για την προώθηση της διαδικασίας της «Πράσινης βίβλου για το μέλλον του ΦΠΑ» ο κ. Κόλλιας τόνισε πως παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της τόνωσης της φορολογικής συνείδησης καταναλωτών και επιχειρηματιών, το πρόβλημα στην είσπραξη του ΦΠΑ παραμένει κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας στη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του συγκεκριμένου φόρου, πέραν του ύψους του συντελεστή.

«Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών έχει προταθεί, συζητηθεί και ανακοινωθεί παλαιότερα από την αρμόδια Γενική Γραμματεία, χωρίς δυστυχώς να έχει προχωρήσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

» Πρόκειται για μία κίνηση, που θα έλυνε τα χέρια τόσο των υπόχρεων στην απόδοσή του, όσο και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, και θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό και τη φοροκλοπή, καθώς το Δημόσιο θα είχε τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών όλων.

» Επιπλέον, αν συνοδευόταν από τη μείωση του συντελεστή και την εφαρμογή του μοντέλου έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους, εκτιμώ πως τα αποτελέσματα θα ήταν εντυπωσιακά», δήλωσε ο επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Πάντως, προσφάτως ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έχει υποστηρίξει πως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών του λιανεμπορίου με την ΓΓΠΣ είναι ένα «φαραωνικό» σχέδιο που έχει απορριφτεί από την τρόικα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο