Παρέμβαση του ΥΠΠΟ για τα «πνευματικά δικαιώματα του εθνικού ύμνου»
Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσαν καταγγελίες που αναφέρουν ότι όποιος ανεβάζει τον εθνικό ύμνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, θα πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά του δικαιώματα. Ο υπουργός Πολιτισμού, Π.Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του εθνικού ύμνου και τόνισε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.
Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσαν καταγγελίες που αναφέρουν ότι όποιος ανεβάζει τον εθνικό ύμνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, θα πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά του δικαιώματα.
Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Τέρενς Κουίκ, ο υπουργός Πολιτισμού, Π.Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του εθνικού ύμνου και τόνισε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.
Όπως ανέφεραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το θέμα προέκυψε όταν «ανέβηκε» στην δημοφιλέστερη διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής βίντεο το πρώτο δελτίο ειδήσεων που εξέπεμψαν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ μετά την απόφαση για το κλείσιμό της, στο οποίο ακουγόταν ο εθνικός ύμνος.
Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας της ΕΡΤ είδαν τότε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αφαιρέσουν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.
Βάσει της ερώτησης των βουλευτών, το ηχητικό δεν ήταν άλλο από τον εθνικό ύμνο που κάποιος υποστηρίζει ότι ανήκει σε εταιρεία διαχείρισης και διανομής, η οποία ιδρύθηκε το 2003 ως παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών, δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου.
Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι «ο εθνικός ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού».
«Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι το ΥΠΠΟ παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες «που αναγνώρισαν το λάθος τους» και διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά».
Σημειώνεται δε ότι το θέμα αναμένεται να θέσει το ΥΠΠΟ και στην UNESCO.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα Αριστερά για τη λογοκρισία στη Φλώρινα: Μας γυρίζουν στον Μεσαίωνα του Καντιώτη
- Μέσα στη «Φωλιά του Λύκου», το κρυφό αρχηγείο στο δάσος από όπου ο Χίτλερ διεύθυνε τον πόλεμο
- Yπόθεση Νεγκρέιρα: «Η Ρεάλ σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Μπαρτσελόνα»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο συμπλήρωσε 300 χρόνια – Αργοψημένο γουρουνόπουλο και φάντασμα στο κελάρι
- Βαρδούσια: Άκαρπες οι έρευνες για τους τρεις ορειβάτες που αγνοούνται – Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό τους
- Σέρρες: Κανένα ίχνος του διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος – Γνώριζε καλά την περιοχή που εξαφανίστηκε
- Μίλτος Τεντόγλου: «Δεν μου παίρνει κανείς δώρο τα Χριστούγεννα»
- Θεσσαλονίκη: Μέσα από τις φυλακές φαίνεται πως δόθηκε η εντολή για το χτύπημα σε τράπεζα στον Εύοσμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)





























































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442