Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προετοιμάζοντας τον «μεγάλο συνασπισμό»

Χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες ακονίζουν τα ξίφη τους για τις επίσημες διαπραγματεύσεις με στόχο έναν «μεγάλο συνασπισμό».

Χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες ακονίζουν τα ξίφη τους για τις επίσημες διαπραγματεύσεις με στόχο έναν «μεγάλο συνασπισμό». Την Τετάρτη το πρώτο ραντεβού.
Μέχρι τότε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα πρέπει να ξεπεράσει ενδοιασμούς και αντιρρήσεις που εκφράζονται στην κομματική βάση. «Μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (το πολυπληθέστερο της Γερμανίας) το 90% των μελών είναι αντίθετο σε μία κυβέρνηση συνασπισμού με τους χριστιανοδημοκράτες», έλεγε προ ημερών η πρωθυπουργός του κρατιδίου και κορυφαίο στέλεχος του SPD Χανελόρε Κραφτ. Μετά τις πρόσφατες διερευνητικές επαφές με την Άγκελα Μέρκελ η πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη: «Είναι δυνατή πλέον μία αλλαγή πολιτικής, για την οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται το SPD», δηλώνει σήμερα η Κραφτ στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ.

Την Κυριακή οι σοσιαλδημοκράτες συγκαλούν μίνι συνέδριο για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των μελών τους στην έναρξη διαπραγματεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό.

Στο μεταξύ η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες, μιλώντας στο πρωϊνό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης, επανέλαβε την υπόσχεση της κομματικής ηγεσίας ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα τεθεί σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος.

Σοσιαλδημοκρατική «σφραγίδα» στην οικονομία;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού τύπου, οι σοσιαλδημοκράτες θα διεκδικήσουν επτά υπουργεία, μεταξύ αυτών και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο με ενισχυμένες αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, για το οποίο προορίζεται ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ θα ήταν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν το υπουργείο Εξωτερικών.

Ως πιθανοί υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών φέρονται ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (που είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό» το 2005) και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας Τόμας Όπερμαν, που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση. Πρόσφατα, πάντως, η εφημερίδα Bild επανέφερε ως πιθανό σενάριο την υποψηφιότητα του Γιεργκ Άσμουσεν με παράλληλη μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Προσέγγιση απόψεων καταγράφεται στο θέμα του ελάχιστου κατώτατου ωρομισθίου που, σύμφωνα με το SPD, θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 8,50 ευρώ μεικτά. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί πλέον στη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου, ωστόσο παραμένει υπό διαπραγμάτευση εάν αυτό θα καθορίζεται με νομοθετική ρύθμιση ή με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Τι θα γίνει με τα ευρωομόλογα

H καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά τις «ευρωπροκλήσεις» που καλείται να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες. Από τη δημοσιονομική ένωση μέχρι τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος. Οποιαδήποτε απόφαση αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ληφθεί καλύτερα με τους Σοσιαλδημοκράτες παρά με οποιονδήποτε άλλον κυβερνητικό εταίρο. Για την Ελλάδα η σύνθεση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένη τη θέση των Σοσιαλδημοκρατών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, τα οποία θα μείωναν το κόστος δανεισμού για τις χώρες της κρίσης. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι τα δύο στρατόπεδα έχουν βρει κοινούς προγραμματικούς τόπους. Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πουν πιθανότατα «ναι» στον κατώτατο μισθό που απαιτούν οι Σοσιαλδημοκράτες και σε αντάλλαγμα οι τελευταίοι θα παραιτηθούν από την αξίωσή τους για αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Ενδιαφέρον θα έχει η τύχη των ευρωομολόγων σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την καθιέρωσή τους; Ενδιαφέρον έχει επίσης η διάρκεια της συγκυβέρνησης. Θα είναι μέχρι το 2016, οπότε ίσως η Άγκελα Μέρκελ θα αποχωρήσει ή θα εξαντλήσει τετραετία;

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία δεν θα είναι εύκολες αλλά είναι καταδικασμένες να ολοκληρωθούν με επιτυχία.

DPA, AFP, Die Welt / Γιάννης Παπαδημητρίου / Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ.σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Deutsche Welle

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024