Ελικόπτερα θα ρίξουν εμβόλια κατά της λύσσας στην Κεντρική Μακεδονία
Δολώματα που περιέχουν αντιλυσσικό εμβόλιο θα πέσουν από τον ουρανό τον Οκτώβριο σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες και άλλα ζώα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τα τέλη του φετινού Αυγούστου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 28 κρούσματα λύσσας, από τα οποία τα οποία τα 24 αφορούσαν αλεπούδες, δύο καταγράφηκαν σε σκύλους και ένα σε γάτα.
Δολώματα που περιέχουν αντιλυσσικό εμβόλιο θα πέσουν από τον ουρανό τον Οκτώβριο σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες και άλλα ζώα.
Όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ρίψεις εμβολίου από εναέρια μέσα θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 11-18 Οκτωβρίου στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.
Όπως δήλωσε κατά τη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Γκουντενούδης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τα τέλη του φετινού Αυγούστου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 28 κρούσματα λύσσας, από τα οποία τα οποία τα 24 αφορούσαν αλεπούδες, δύο καταγράφηκαν σε σκύλους και ένα σε γάτα.
Επιπλέον, ένα κρούσμα σε άνθρωπο καταγράφηκε τον Ιούλιο στο νομό Σερρών.
Η εμφάνιση λύσσας μπορεί να αποτραπεί ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό, αρκεί να χορηγηθεί έγκαιρα αντιλυσσικός ορός (αντισώματα κατά του ιού) και αρκετές δόσεις αντιλυσσικού εμβολίου.
Οι κάτοικοι καλούνται να εμβολιάσουν τα οικόσιτα ζώα και να βρίσκονται σε επαγρύπνιση για άγρια ζώα που δείχνουν ασυνήθιστα επιθετική συμπεριφορά.
Ο ιός της λύσσας προκαλεί εγκεφαλίτιδα και χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα είναι πάντα θανατηφόρος για τον άνθρωπο.
Η ασθένεια σκοτώνει περίπου 55.000 ανθρώπους το χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μαρόκο – Σενεγάλη 0-1 παρ. (0-0 κ.δ): Οι Σενεγαλέζοι στην κορυφή της Αφρικής! (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]
- Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα
- Μπενίτεθ: «Δεν κάναμε τίποτα για να παλέψουμε »
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
- Ουκρανία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ουμέροφ δηλώνει ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τα όμορφα πρότζεκτ, όμορφα μπορούν να καούν
- Λάρισα: «Τρελή» πορεία ΙΧ κατέληξε στις προστατευτικές μπάρες – Νεκρός ο οδηγός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-122x85.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442