Να κατευνάσει τους Ανατολικογερμανούς επιχειρεί τώρα ο Στάινμπρουκ
Ο υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ ταξίδεψε το Σάββατο στην ανατολική Γερμανία, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την οργή που προκάλεσαν πρόσφατα σχόλιά του που άφηναν να εννοηθεί ότι από την αντίπαλό του, Άνγκελα Μέρκελ, λείπει το πάθος για την Ευρώπη επειδή μεγάλωσε στο πρώην κομμουνιστικό κράτος.
Ο υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ ταξίδεψε το Σάββατο στην ανατολική Γερμανία, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την οργή που προκάλεσαν πρόσφατα σχόλιά του που άφηναν να εννοηθεί ότι από την αντίπαλό του, Άνγκελα Μέρκελ, λείπει το πάθος για την Ευρώπη επειδή μεγάλωσε στο πρώην κομμουνιστικό κράτος.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υπολείπονται των συντηρητικών της Μέρκελ περίπου κατά 15 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, έξι μόλις εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές και αναζητούν απεγνωσμένα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, θέματα που μπορεί να τους βοηθήσουν να μικρύνουν το χάσμα.
Όμως η προεκλογική εκστρατεία του Στάινμπρουκ έχει σημαδευτεί από γκάφες, περιλαμβανομένων και των τελευταίων παρατηρήσεών του που εξόργισαν ορισμένους Ανατολικογερμανούς και προκάλεσαν επιπλήξεις κομμάτων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.
Σε μια προεκλογική συγκέντρωση του SPD στην ανατολική πόλη Χάλε, ο Στάινμπρουκ είπε στο ακροατήριό του πως τα σχόλια αυτά, που έκανε σε συνέντευξή του σε μια εφημερίδα αυτή την εβδομάδα, παρερμηνεύτηκαν και χαρακτήρισε τους Ανατολικογερμανούς «άξιους και σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους».
«Οπωσδήποτε δεν ήθελα να υποδηλώσω ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην ανατολική Γερμανία έχουν μια έμφυτη ή καθορισμένη από την περιφέρεια (στην οποία ζουν) απόσταση από την Ευρώπη» είπε. «Και σας ζητώ, παρακαλώ να μην εννοήσετε τα σχόλια με αυτό τον τρόπο».
Περίπου το ένα πέμπτο των Γερμανών ψηφοφόρων ζει στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.
Το SPD δεν είχε καλή επίδοση εκεί στις προηγούμενες εκλογές. Το 2009 κέρδισε περίπου το 18% των ψήφων των Ανατολικογερμανών σε σύγκριση με ποσοστό σχεδόν 30% που πήραν η Μέρκελ αλλά και το αριστερό κόμμα Linke.
Στη συνέντευξή του στην Tagespiegel, ο Στάινμπρουκ ρωτήθηκε για τα σχόλια του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ πως από τη Μέρκελ λείπει το πάθος για την Ευρώπη.
«Αυτό είναι σωστό», είπε ο Στάινμπρουκ. «Η ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι κατά πόσον αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλωσε στη ΛΔΓ (Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας) και άρα το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι πιο μακρινό γι΄αυτήν απ΄ό,τι για έναν πολιτικό που μεγάλωσε στη Δύση».
Στη συνέντευξη είχε προσθέσει πως δεν κατηγορεί τη Μέρκελ για κάτι, καθώς δεν είχε επιλέξει από ποια πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος είχε μεγαλώσει.
Η διευκρίνιση αυτή, ωστόσο, δεν τον απάλλαξε από επικρίσεις.
Μέλη του κόμματος της Μέρκελ βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν πολιτικούς πόντους ενόψει των εκλογών, κατηγορώντας τον Στάινμπρουκ ότι προσέβαλε εκατομμύρια ανθρώπους από την Ανατολική Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη.
Ακόμη και οι σύμμαχοι του SPD αντέδρασαν, με τον επικεφαλής των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν να δηλώνει, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα Welt am Sontag: «Η ευρωπαϊκή πολιτική της κυρίας Μέρκελ είναι κακή, αλλά όχι γιατί προέρχεται από τη ΛΔΓ», καταλήγει το Reuters.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι φέρνει «φουρτούνα» στο yachting;
- Η Σανάε Τακαΐτσι έχει ρεαλιστικές ελπίδες για αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής με νέο κυβερνητικό εταίρο
- Άνοιξαν οι κάλπες στην Ταϊλάνδη με τρεις υποψηφίους που δεν μπορούν να εκλεγούν αυτοδύναμα
- Ο τροπικός κυκλώνας Μίτσελ φτάνει στην Αυστραλία με ριπές ανέμου έως 195 χιλιόμετρα την ώρα
- Επιθέσεις σε χωριά στη Νιγηρία – Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 50 απαχθέντες
- Έκρηξη σε εργοστάσιο βιοτεχνολογίας στην Κίνα αφήνει πίσω της 7 νεκρούς
- Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη 4,8 Ρίχτερ
- Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)




















![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442