Από τις αρχές του χρόνου, αλλά κυρίως στα μέσα της άνοιξης, άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα καλά νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό. Και για άλλη μια φορά, ο τουρισμός είναι εκείνος που καλείται να δώσει "μια βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία".
Από τις αρχές του χρόνου, αλλά κυρίως στα μέσα της άνοιξης, άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα καλά νέα για τον Ελληνικό Τουρισμό. Και για άλλη μια φορά, ο τουρισμός είναι εκείνος που καλείται να δώσει «μια βαθιά ανάσα στην Ελληνική Οικονομία».
Η Ελληνική Οικονομία, είναι αλήθεια πως μπορεί και πρέπει να στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στον Ελληνικό Τουρισμό. Όμως για να στηρίζεται σ’ αυτόν, οφείλει πρώτα απ’ όλα να τον στηρίξει. Και αυτό δεν γίνεται, βραχυπρόθεσμα. Δεν γίνεται έχοντας ως κύρια πολιτική τα συνεχόμενα ταξίδια του όποιου Υπουργού Τουρισμού. Ούτε βέβαια γίνεται, μόνο με επικοινωνιακή πολιτική. Άλλωστε, η άφιξη εκατομμυρίων τουριστών φέτος, δεν οφείλεται σ’ αυτήν. Οι ξένοι προγραμματίζουν, άλλωστε, πολύ νωρίς τις διακοπές τους.
Τα 17 εκ. ξένων τουριστών που αναμένονται φέτος, είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο. Οι τουρίστες όμως που θα έρθουν, έρχονται, αφενός γιατί εκτιμούν – όπως πάντα άλλωστε – τις κλασικές τουριστικές αξίες της Ελλάδας: τον ήλιο, τη θάλασσα, τα αξιοθέατα, τον τρόπο ζωής και διασκέδασης, και αφετέρου γιατί – ειδικά φέτος – η χώρα μας είναι φτηνότερη από πέρσι και άρα ανταγωνιστικότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με στοιχεία της τουριστικής μηχανής αναζήτησης Trivago, η μείωση στην τιμή διανυκτέρευσης στην Ελλάδα το 2013 (σε σχέση με το 2012) άγγιξε το 15%, φτάνοντας σε μέσο όρο τα 78€.Μάλιστα, Ελλάδα και Πορτογαλία αποτελούν τις μόνες χώρες με τιμές διανυκτέρευσης κάτω από τα 100€. Αν βελτιωθούν μάλιστα ακόμα περισσότερο τα «νούμερα» των αφίξεων από Ιούλιο έως Οκτώβριο, ας μην θεωρήσουμε ότι οφείλεται σε κάποιο τουριστικό σχεδιασμό. Γνωρίζουμε τι συμβαίνεισε Τουρκία και Αίγυπτο τον τελευταίο καιρό.
Αποτέλεσμα των φτηνών διακοπών είναι προφανώς λοιπόν και οι αναμενόμενες «ορδές τουριστών». Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ αναφορικά με τις αφίξεις τουριστών στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια το Α’ εξάμηνο, βλέπουμε ότι μέχρι και τον Απρίλιο 2013, οι αφίξεις βρίσκονταν σε πτώση σε σχέση με το 2012 στα περισσότερα ελληνικά αεροδρόμια. Η σύγκριση μάλιστα σε σχέση με πέρσι, για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος στις αφίξεις ξένων τουριστών, είναι μόλις στο +10%, όταν από την άλλη, η μείωση στις τιμές διαμονής αγγίζει το 15%.
Μειώνοντας το κόστος των διακοπών, αυξάνεται η ζήτηση. Προφανώς, είναι ένας στόχος, ένα ζητούμενο. Αυτό όμως είναι το εύκολο, το αυτονόητο, ενώ παράλληλα ενέχει τον κίνδυνο της συσώρευσης τουριστών με πολύ χαμηλή καταναλωτική συμπεριφορά. Το «δάσος» του Τουρισμού, αφορά σε ένα σχεδιασμόμακροχρόνιας τουριστικής πολιτικής, που θα ξεκινά από την μείωση της γραφειοκρατίας και την δημιουργία κινήτρων για νέους επιχειρηματίες και θα φτάνει στη πολιτική μεγάλων επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση, κάθε επαγγελματίας του Τουρισμού χρειάζεται να έχει την κατάλληλη κατάρτιση και παιδεία και σεβασμό στους υπάρχοντες, αλλά και σε νέους νόμους που θα διέπουν την τουριστική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον, αλλά και στηναρχιτεκτονική και πολεοδομία του εκάστοτε τόπου.
Εδώ να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα τουριστικά στοιχεία αφορούν στον λεγόμενο εισαγόμενο τουρισμό. Στους ξένους τουρίστες. Όλοι οι φορείς, οι υπεύθυνοι του Τουρισμού, κοιτάνε πως θα αυξηθούν ποσοστά και εισπράξεις από τις λεγόμενες τουριστικές «αγορές». Την ρωσική αγορά, την ιαπωνική αγορά, την γερματική, και ούτω καθεξής. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι η κατάσταση του εσωτερικού τουρισμού είναι δραματική, με τρεις στους τέσσερις Έλληνες να αδυνατούν να κάνουν διακοπές το 2013(σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ). Το κεφάλαιο είναι μεγάλο, δεν είναι της στιγμής, αλλά είναι προφανές ότι καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει τουριστικά, χωρίς να φροντίσει να υπάρχει η δυνατότητα για διακοπές για τους πολίτες της.
Επιστρέφοντας στα στατιστικά στοιχεία, που ελπίζουμε βέβαια να επαληθευτούν, ας μην ξεχνάμε ότι τα «εντυπωσιακά» 17 ή ακόμα και 18 ή 20 εκατομμύρια τουριστών καιαντίστοιχα, τα 11 ή 12 δισεκατομμύρια εσόδων, δεν αποτελούν παρά το αποτέλεσμα μιας ελλιπούς πολιτικής για τον Τουρισμό. Το «δάσος» του Ελληνικού Τουρισμού χρειάζεται εθνικό σχέδιο. Στρατηγική με νέο νομοθετικό πλαίσιο με παραμέτρους οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς. Μόνο τότε μπορεί να πετύχει, να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις και να στηρίζει με σταθερότητα την Ελληνική Οικονομία.