Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στον εξοπλισμό των ανταρτών συμφώνησαν οι «Φίλοι της Συρίας»

Στον εξοπλισμό των ανταρτών συμφώνησαν οι «Φίλοι της Συρίας»

Αποστολή «επείγουσας υλικοτεχνικής και εξοπλιστικής βοήθειας» προς τους αντάρτες ώστε να μπορούν αντιμετωπίζουν τις «ωμές επιθέσεις του καθεστώτος» αποφάσισαν οι «Φίλοι της Συρίας» που συνεδρίασαν στο Κατάρ, στηρίζοντας ανοιχτά και σχεδόν ομόθυμα τους αντάρτες. Η βοήθεια θα διοχετευθεί μέσω του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Πολιτική διευθέτηση «δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωνε χαρακτηριστικά απηχώντας το κλίμα ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Αποστολή «επείγουσας υλικοτεχνικής και εξοπλιστικής βοήθειας» προς τους αντάρτες ώστε να μπορούν αντιμετωπίζουν τις «ωμές επιθέσεις του καθεστώτος» αποφάσισαν οι «Φίλοι της Συρίας» που συνεδρίασαν στο Κατάρ, στηρίζοντας ανοιχτά και σχεδόν ομόθυμα (αφού πλέον οι διπλωματικές λύσεις είτε δεν έχουν αποδώσει είτε καρκινοβατούν) τους αντάρτες.

Η στρατιωτική βοήθεια, τονίζουν, θα διοχετευθεί μέσω του ανώτατου συριακού στρατιωτικού συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον οποίο άλλωστε αναγνωρίζουν σαν νόμιμο συνομιλητή. Παραταύτα, δεν αποσαφηνίστηκαν οι τρόποι δράσης υπέρ των ανταρτών.

Στην ομάδα των 11 χωρών «Φίλων της Συρίας» περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με την παροχή βοήθειας διαφώνησαν δύο χώρες.

Οι Φίλοι της Συρίας ζητούν επίσης «οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη σύγκρουση» στη Συρία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε ότι «οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν εδώ, η καθεμιά με τον τρόπο της, η καθεμιά επιλέγοντας τη δική της προσέγγιση, θα αυξήσουν το μέγεθος της βοήθειάς τους στην πολιτική και στρατιωτική αντιπολίτευση».

Πάντως πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία και τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης Γενεύη ΙΙ τον Ιούλιο (καλώς εχόντων των πραγμάτων) που ελπίζεται να οδηγήσει σε πολιτική λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός του Κατάρ που υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία και τερματισμού του εμφυλίου πολέμου είναι να εξοπλιστούν οι αντάρτες που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κατά τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, πολιτική διευθέτηση «δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει ισορροπία επί του εδάφους ώστε το καθεστώς να δεχτεί να διαπραγματευτεί» για την ειρήνη. Ζήτησε δε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να υιοθετήσουν «οδικό χάρτη με ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα εγγυάται μια ειρηνική διευθέτηση».

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, τον οποίο στηρίζουν οι «Φίλοι», έχει δηλώσει ότι έχει παραλάβει όπλα προηγμένης τεχνολογίας και ότι θα ζητήσει και άλλα κατά τη σύνοδο της Ντόχας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2011 η εμφύλια σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 93.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών κατά 40% επί της πρώτης κλίμακας των 10.000 λιρών Συρίας (50 δολάρια) στο μισθό των δημοσίων υπάλληλων και των στρατιωτικών και 20% στη δεύτερη κλίμακα των 10.000 λιρών. Προβλέπει επίσης αύξηση των συντάξεων.

Λόγω του εμφυλίου, αλλά και των διεθνών κυρώσεων, η οικονομία της Συρίας είναι στα πρόθυρα διάλυσης καθώς οι τιμές καταγράφουν μεγάλη αύξηση και ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτα. Χαρακτηριστικά, στις αρχές της κρίσης, τον Μάρτιο του 2011, ένα αμερικανικό δολάριο ανταλλασσόταν προς 50 λίρες Συρίας και σήμερα ανταλλάσσεται προς 200 λίρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο