Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επίθεση ενόπλων σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Σομαλία

Επίθεση ενόπλων σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Σομαλία

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε έξω από το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, την οποία ακολούθησε έφοδος ενόπλων. Η έκρηξη αποδόθηκε σε βομβιστή αυτοκτονίας. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν ισλαμιστές σεμπάμπ που δρουν στην περιοχή. Δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης έσπευσαν στο σημείο και ανέκτησαν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Τουλάχιστον 15 οι νεκροί.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε έξω από το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, την οποία ακολούθησε έφοδος ενόπλων. Η έκρηξη αποδόθηκε σε βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι ένοπλοι που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φορούσαν στολές του σομαλικού στρατού, χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και βομβιστές-καμικάζι για να καταφέρουν να μπουν στην οχυρωμένη και αυστηρά φρουρούμενη βάση στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στο αεροδρόμιο.

Πηγή του γαλλικού πρακτορείου από τα Ηνωμένα Έθνή στο Ναϊρόμπι ανέφερε πως «το σύνολο του προσωπικού του ΟΗΕ έσπευσε στα καταφύγια».

Οι ισλαμιστές σεμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση κατά του συγκροτήματος του ΟΗΕ.

Δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης έσπευσαν στο σημείο και ανέκτησαν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων.

Άνδρες της δύναμης AMISOM βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ μετά από λίγα λεπτά. «Αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς» ανέφερε η δύναμη στον λογαριασμό της στο Twitter.

Συνολικά, η επίθεση και η μάχη που ακολούθησε διήρκεσαν περίπου 90 λεπτά.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σομαλίας, τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και τέσσερις ξένοι που ανήκαν στο προσωπικό ασφαλείας.

«Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει τον θάνατο τεσσάρων ξένων μελών της UNDP που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια, τεσσάρων σομαλών φρουρών και επτά ενόπλων» είπε.

Μια κρατική εταιρεία παραγωγής όπλων της Νότιας Αφρικής, η Denel, ανακοίνωσε ότι δύο στελέχη της σκοτώθηκαν στη σημερινή επίθεση στη Σομαλία.

Εκπρόσωπος της μεγαλύτερης κατασκευάστριας αμυντικού εξοπλισμού της Νότιας Αφρικής είπε ότι η ταυτότητα των δυο υπαλλήλων της δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.

Ο σομαλός πρωθυπουργός Άμπντι Φαράχ Σίρντον καταδίκασε την επίθεση, που έγινε υπό το φως της ημέρας, κάνοντας λόγο για μια «παράλογη και ποταπή επίθεση εναντίον αθώων άμαχων του ΟΗΕ» και χαρακτηρίζοντας τους εργαζομένους του Οργανισμού «φίλους και εταίρους» της Σομαλίας.

Προειδοποιήσεις περί επικείμενης επίθεσης είχαν γίνει εδώ κι εβδομάδες και συχνά το προσωπικό έκανε ασκήσεις για την άμεση μετακίνησή του σε ασφαλή χώρο μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο