Πολυτεχνικές Σχολές και Θετικές Επιστήμες: Η απάντηση στην ανεργία;
Μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα πιστευτό, αλλά υπάρχει ένας τομέας, όπου η απασχόληση σημείωσε αύξηση, σε απόλυτους αριθμούς, την περίοδο 2009-2011: Πρόκειται για τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.
Μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα πιστευτό, αλλά υπάρχει ένας τομέας, όπου η απασχόληση σημείωσε αύξηση, σε απόλυτους αριθμούς, την περίοδο 2009-2011: Πρόκειται για τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αριθμός απασχολουμένων σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο αυτό, στην Ελλάδα, σημείωσε αύξηση της τάξης του 10% κατά τη συγκεκριμένη περίοδο!
Είναι ενδιαφέρον πως οι μόνες χώρες (εκτός της Ελλάδας) στις οποίες παρατηρήθηκε αντίστοιχο ποσοστό αύξησης των απασχολούμενων στα σχετικά επαγγέλματα είναι η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κύπρος.
Πιο συγκεκριμένα, οι προοπτικές στα αντίστοιχα επαγγέλματα στην –σε βαθιά ύφεση– Πορτογαλία είναι εντυπωσιακές και εφάμιλλες της περιόδου (διάρκειας σχεδόν μιας δεκαετίας) 2000-2008. Στην Ιταλία παρατηρούμε οριακή αύξηση (μετά από την εντυπωσιακή ενίσχυση της περιόδου 2000-2008) ενώ, σε ό,τι αφορά την Κύπρο (η οποία δεν είχε βρεθεί σε κρίση έως και το 2011) το ποσοστό αύξησης μεταξύ 2009 και 2011 είναι εξίσου μικρό, αλλά παραπλήσιο με το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης κατά τη δεκαετία του 2000 (2000-2008)!
Διάγραμμα 1: Μεταβολή στον αριθμό απασχολούμενων μηχανικών και των απασχολούμενων σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες (Science, Technology, Engineering and Math, STEM) κατά την περίοδο 2000-2008 και 2009-2011.

Πηγή: EC, EU Skills Panorama
Η παραπάνω διαπίστωση δεν περνάει απαρατήρητη από τους υποψηφίους για εισαγωγή σε σχολές ανώτατης εκπαίδευσης. Έτσι, παρά το υψηλό ποσοστό μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες που καταγράφεται στην Ελλάδα, και παρά τον ήδη μεγάλο αριθμό αποφοίτων των σχολών αυτών, η ζήτηση για εισαγωγή στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα παραμένει υψηλή.
Συμπερασματικά, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που αντεπεξέρχονται χωρίς πρόβλημα στο μάθημα των μαθηματικών ή/και των φυσικών επιστημών (φυσική, χημεία) θα πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν την προτίμησή τους στις πολυτεχνικές σχολές και τις σχολές θετικών επιστημών, οι οποίες προσφέρουν ευρύτερες επιλογές και ικανοποιητικές προοπτικές απασχόλησης εν μέσω της χειρότερης αγοράς εργασίας των τελευταίων δεκαετιών!
Κώστας Στρατής
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ερευνητής Edujob
EduJob
- Νέα Ζηλανδία: Ύστερα από αναμονή ημερών ανακτήθηκε αυγό Φαμπερζέ που είχε… καταπιεί κλέφτης
- Χρόνος, φθορά, αμφισβήτηση, φιλοσοφία: Ο εικαστικός κόσμος της Λυδίας Δαμπασίνα είναι φτιαγμένος από ερωτήματα
- Αγρίνιο: Τρεις 13χρονες συνελήφθησαν για μπούλινγκ σε συμμαθήτριά τους
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα καλά από το σκάσιμο μιας «φούσκας» πολλών τρισ. ευρώ
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ (pic)
- Ελβετικό φράγκο: Πότε αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442