Ρομπότ της NASA έτοιμο να καταρρίψει το εξωγήινο ρεκόρ απόστασης
Το τροχοφόρο ρομπότ Opportunity στον Άρη πλησιάζει το ρεκόρ της μεγαλύτερης απόστασης που έχει καλυφθεί από όχημα εκτός της Γης, το οποίο κατέχει εδώ και πενήντα χρόνια μια σοβιετική μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Μέχρι τις 16 Μαΐου, ανακοίνωσε η NASA, το Opportunity είχε διανύσει συνολική απόσταση 35,760 χιλιομέτρων.
Το τροχοφόρο ρομπότ Opportunity στον Άρη πλησιάζει το ρεκόρ της μεγαλύτερης απόστασης που έχει καλυφθεί από όχημα εκτός της Γης, το οποίο κατέχει εδώ και πενήντα χρόνια μια σοβιετική μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.
Μέχρι τις 16 Μαΐου, ανακοίνωσε η NASA, το Opportunity είχε διανύσει συνολική απόσταση 35,760 χιλιομέτρων.
Το ρεκόρ της μεγαλύτερης απόστασης που έχει καλυφθεί σε έδαφος εκτός της Γης κατέχει από το 1973 το τροχοφόρο όχημα της αποστολής Lunokhod 2, το οποίο κάλυψε απόσταση 37 χιλιομέτρων.
Το Opportunity κατάφερε πάντως να καταρρίψει το αμερικανικό ρεκόρ, το οποίο κατείχε από το 1973 η αποστολή Apollo 17. To σεληνιακό όχημα των αστροναυτών της αποστολής διάνυσε συνολική απόσταση 35,774 χιλιομέτρων σε διάστημα τριών ημερών.
Η αλήθεια είναι ότι το Opportunity δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει το ρεκόρ ταχύτητας, αφού χρειάστηκε σχεδόν δέκα χρόνια για να διανύσει σχεδόν 36 χιλιόμετρα. Προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Ιανουάριο του 2004 ταυτόχρονα με το πανομοιότυπο ρομπότ Spirit, σε διαφορετική όμως περιοχή.
Η NASA έχασε επαφή με το Spirit το 2009, όταν το ρομπότ κόλλησε στην άμμο. Το Opportunity έχει κι αυτό εμφανίσει αρθριτικά, συνεχίζει όμως την εξερεύνηση για δέκατο χρόνο.
Αυτή την εβδομάδα το γερασμένο ρομπότ ξεκίνησε το ταξίδι για ένα σημείο του Κρατήρα Endeavour που απέχει 1.400 μέτρα.
Έχει λοιπόν πιθανότητες να διεκδικήσει το ρεκόρ.
Στον Άρη βρίσκεται εξάλλου από τον περασμένο Αύγουστο το εξάτροχο Curiosity, το οποίο προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η υποκριτική των μαλλιών» – Ο Μάικλ Ντάγκλας και το αιώνιο πείραγμα με τον Τζακ Νίκολσον
- Μπαρτζώκας: «Δεν θα έχουμε τον Τζόσεφ το αμέσως επόμενο διάστημα, μας περιμένουν πολύ σημαντικά παιχνίδια»
- Τραγωδία στην Άρτα: 35χρονη πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: «Πάγωσε» το κοινό με τη σοβαρή πτώση της Λίντσεϊ Βον – Ούρλιαζε από τον πόνο (vid)
- Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6,5 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο – Συστάσεις προς τους κατοίκους οικισμών
- Gen Z: Μισθός, υγεία και προσωπική ζωή – Όταν η γενιά αυτή μιλάει και ακούγεται, οι εργοδότες κερδίζουν
- «Πλησιάζει στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο Χέιζ-Ντέιβις»
- ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη: Καμία εμπιστοσύνη και καμία συναίνεση με την κυβέρνηση των σκανδάλων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)





























































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [08.02 – 14.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/e237c4ed-7268-45d4-bb6f-615b214b0f66-315x220.jpeg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442