Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Είμαστε στην καρδιά του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης, τόνισε ο Αντ.Σαμαράς

Είμαστε στην καρδιά του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης, τόνισε ο Αντ.Σαμαράς

Χαιρετισμό στο Forum που διοργανώνει το International Herald Tribune για την Ενέργεια, απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη σημασία της θέσης που έχει η Ελλάδα στους δρόμους διακίνησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις Ολάντ στην Αθήνα. Έκανε πάντως ιδιαίτερη αναφορά στα εμπόδια που προβάλλει η Αγκυρα στην κήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς να έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Χαιρετισμό στο Forum που διοργανώνει το International Herald Tribune στην Ελλάδα για την Ενέργεια, απηύθυνε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη σημασία της θέσης που έχει η Ελλάδα στους δρόμους διακίνησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

«Χρειάζεται σχεδιασμός και συμμαχίες. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνον εμάς. Αφορούν τους εταίρους μας, αφορούν τους συμμάχους μας, αφορούν και μια σειρά χώρες προέλευσης των ενεργειακών πόρων που διακινούμε. Αφορούν και τους γείτονές μας. Όλους τους γείτονές μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ΑΟΖ ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Αθήνα κατέθεσε στον ΟΗΕ «ρηματική διακοίνωση» όπου επισημαίνει ότι η Τουρκία δίνει «οικόπεδα» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα.

«Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει» συνέχισε.

«Αλλά ο καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου, το Δίκαιο της Θάλασσας, κερδίζει έδαφος συνεχώς όπως και η αποδοχή του και η ισχύς του. Αφού και μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του.

» Όμως, και πέρα από το Δίκαιο της Θάλασσας, η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται. Κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα, σταθερά, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, με τους συμμάχους και με κάθε ενδιαφερόμενο.

» Με όλες τις δυνατές συμμαχίες. Και με όλες τις πρόσφορες συνέργειες. Κι αυτός ακριβώς είναι ο σχεδιασμός μας» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο