Πτώση 4% στις χορηγήσεις τραπεζών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2012
Στα επίπεδα του 2007 περιορίστηκε το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες, στο τέλος του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το 2012 οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 4%, ενώ τον Δεκέμβριο η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική φθάνοντας τα 152 εκατ. ευρώ.
Στα επίπεδα του 2007 περιορίστηκε το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες, στο τέλος του 2012.
Η συνεχής μείωση των χορηγήσεων τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα το υπόλοιπο των δανείων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα να συρρικνωθεί στα 227,7 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν και στο τέλος του 2007 (215,8 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το 2012 οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 4%, ενώ τον Δεκέμβριο η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική φθάνοντας τα 152 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 4,3% ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ τον μήνα Δεκέμβριο.
Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος του ηλεκτρισμού όπου η χρηματοδότηση πέρυσι ήταν αυξημένη κατά 4,5%.
Αντίθετα, εκείνος με την μεγαλύτερη μείωση (8,1%) ήταν ο κλάδος των μεταφορών και ναυτιλίας. Σημαντική μείωση της χρηματοδότησης, κατά 21%, εμφανίζει και ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών. Η χρηματοδότηση στους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν μειωμένη κατά 3,1%.
Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε στο τέλος του 2012 στα 106,6 δισ. ευρώ, (στο τέλος του 2007 είχε φθάσει τα 104 δισ. ευρώ).
Στα στεγαστικά το 2012 καταγράφηκε μία μείωση της χρηματοδότησης κατά 3,3% με το συνολικό υπόλοιπο των δανείων να υποχωρεί στα 74,6 δισ. ευρώ.
Στην καταναλωτική πίστη η μείωση έφθασε το 5,1% και το υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκε στα 30,2 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνταγή: Πασχαλινό τσουρέκι
- Εκλογές τον Οκτώβριο;
- Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μετά τη σφαγή με τους 250 νεκρούς
- Απεργούν στις 24 Απριλίου οι εργαζόμενοι στους δήμους – Τα αιτήματά τους
- Άκσηση: Η «ασπίδα» για το άγχος και την κατάθλιψη
- Άστατος ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη – Πού θα βρέξει
- Εμπόδια στις καινοτόμες θεραπείες τα μειωμένα κίνητρα για κλινικές μελέτες
- Πλησιάζουν «ταβάνι» οι τιμές στα ακίνητα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442