
Στους φορολογούμενους το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με τη ρήτρα που επιθυμούσε να ενταχθεί στο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος που θα προκληθεί από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών θα μεταφερθεί μελλοντικά από τους Κύπριους φορολογούμενους στα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Λευκωσία, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, δέχθηκε παραινέσεις από τις Βρυξέλλες για να αποσύρει τη ρήτρα, καθώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί εμπλοκή με την ψήφιση του Μνημονίου στα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με τη ρήτρα που επιθυμούσε να ενταχθεί στο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος που θα προκληθεί από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών θα μεταφερθεί μελλοντικά από τους Κύπριους φορολογούμενους στα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η Λευκωσία, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, δέχθηκε παραινέσεις από τις Βρυξέλλες για να αποσύρει τη ρήτρα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ευρωπαίος αξιωματούχος διεμήνυσε προς την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, ότι μια τέτοια ρήτρα θα απορριφθεί άμεσα από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, χώρες, οι οποίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες, διά κοινής επιστολής, ότι δεν θα δεχθούν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με αναδρομική ισχύ, αλλά μόνο για προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον, αφού τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, κάτι που υπολογίζεται τον Μάρτιο του 2014.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε τη Λευκωσία ότι ενδεχόμενη εμμονή της στην προσπάθεια απευθείας ανακεφαλαιοποίησης κυπριακών τραπεζών, με αναδρομική ισχύ, θα έχει ως αποτέλεσμα το κυπριακό Μνημόνιο να «μπλοκαριστεί» στα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, αλλά και της Ολλανδίας.
Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και συγκεκριμένες συγκυρίες μπορεί να ελπίζει η Λευκωσία σε εξασφάλιση της προοπτικής ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από τον ΕSM, και με ορίζοντα το 2014. Μέχρι τότε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το φορτίο της ανακεφαλαιοποίησης θα περάσει στο δημόσιο χρέος και κατ’ επέκταση στους ώμους του Κύπριου φορολογούμενου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σέρρες: 26χρονη τραυμάτισε με μαχαίρι την 23χρονη συγκάτοικό της μετά από καυγά
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- To Eurogroup ψάχνει κοινή απάντηση απέναντι στην ακρίβεια – Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι
- Μπορούν οι δυνατές φιλίες να μας χαρίσουν χρόνια ζωής;
- Διαδήλωση χιλιάδων μαθητών και φοιτητών στη Χιλή υπέρ της δωρεάν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση
- Tέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ανοίγει 1η Απριλίου το myCAR
- Συνταγή: Μαροκινό κοτόπουλο με μπασμάτι
- Στροφή της ΕΕ στη μεταναστευτική πολιτική: «Πράσινο φως» για κέντρα απέλασης εκτός Ευρώπης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 27.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/bangkit-prayogi-bcMjZd0BzQk-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442