
«Ανεξάρτητη έκθεση» για την ετήσια ανάπτυξη στην Ευρώπη από τρία ινστιτούτα
Τρία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα καλούν να παραταθούν χρονικά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υιοθετηθεί στην ευρωζώνη, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη. Στην κοινή «ανεξάρτητη έκθεση για την ετήσια ανάπτυξη» (ΙAGS), που συνυπογράφουν και παρέδωσαν στην Κομισιόν γίνεται μια απόπειρα «το θέμα να παρουσιαστεί με ένα όραμα διαφορετικό». Τονίζοντας ότι η λιτότητα που επιβάλλεται είναι «μια εντελώς αντιπαραγωγική πολιτική» προτείνουν ο στόχος για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ να επιτευχθεί σταδιακά και ο στόχος για χρέος στο 60% του ΑΕΠ να υλοποιηθεί μέχρι το 2032.
Τρία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα καλούν να καθυστερήσουν ή να παραταθούν χρονικά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υιοθετηθεί στην ευρωζώνη, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά πάντως στο πλαίσιο όσων ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.
Το γαλλικό παρατηρητήριο της οικονομικής συγκυρίας (OFCE), το γερμανικό ινστιτούτο IMK, αλλά και το δανικό ECLM παρέδωσαν την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσίασαν στον Τύπο μια έκθεση την οποία συνέταξαν από κοινού, στην οποία αποπειρώνται να κάνουν διάγνωση για τη σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη και παρουσιάζουν διάφορα σενάρια για τη δημοσιονομική εξυγίανση σε αυτή.
Η κοινή «ανεξάρτητη έκθεση για την ετήσια ανάπτυξη» (ΙAGS), ονομασία που παραπέμπει στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί μια απόπειρα «το θέμα να παρουσιαστεί με ένα όραμα διαφορετικό από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του OFCE Φιλίπ Βάιλ.
«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποφασίζουν να εφαρμόσουν πολιτικές συρρίκνωσης των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με επιδεινωμένη οικονομική συγκυρία, ενισχύοντας την επιδείνωση, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Ζερόμ Κρεέλ.
«Η λιτότητα παράγει ακόμα πιο εξασθενημένη ανάπτυξη και επιβραδύνει την δυνατότητα των Ευρωπαίων να μειώσουν πραγματικά τα ελλείμματά τους αλλά και το δημόσιο χρέος τους: πρόκειται για μια εντελώς αντιπαραγωγική πολιτική», είπε ο Κρεέλ.
Μάλιστα, επειδή πρόκειται και για συγχρονισμένες οικονομικές πολιτικές, εξήγησε, πλήττεται άμεσα το εμπόριο σε όλη την ευρωζώνη και το κάθε μέλος «μεταδίδει επιπλέον ύφεση στις όμορες οικονομίες του», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, επισήμανε ο οικονομολόγος.
Η εναλλακτική πολιτική που προτείνουν τα τρία ινστιτούτα είναι να τεθεί ο στόχος να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ με μια κατ’ ελάχιστον προσαρμογή 0,5 μονάδα του ΑΕΠ το χρόνο και μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ ως το 2032, δηλαδή «με ένα χρονικό ορίζοντα που είναι 20 χρόνια», τόνισε ο Κρεέλ.
Ειδικά για την δημοσιονομική προσαρμογή στη Γαλλία, η έκθεση εισηγείται να ξεκινήσει μόνον το 2016 και ο στόχος του 3% να μην οριστεί ότι θα πρέπει να έχει επιτευχθεί για τα τέλη του 2013.
«Μόνον κατ’ αυτόν τον ήπιο τρόπο θα συρρικνωθεί και η αναλογία χρέους-ΑΕΠ και θα τονωθεί η ανάπτυξη», επισημαίνεται από τον οικονομολόγο Κρεέλ.
«Στην αναλογία χρέους προς ΑΕΠ υπάρχει τον τελευταίο καιρό μια τάση, να ξεχνιέται το ειδικό βάρος που έχει ο παρονομαστής -το ΑΕΠ», συμπλήρωσε ο οικονομολόγος Βάιλ.
Αντίτυπο της κοινής έκθεσης των τριών ινστιτούτων εστάλη στον Πιερ Μοσκοβισί, υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τα δεδομένα για Νικς και Αντετοκούνμπο – Το σενάριο για Λέικερς
- Τελετή παράδοσης-παραλαβής τεχνολογικού εξοπλισμού δωρεά του Kaizen Foundation – Γ. Κεφαλογιάννης
- Θέατρο Αθηνών: Δύο αιώνες ζωής και 70 χρόνια θεατρικής δράσης αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Taste Atlas Awards: Γεύση κορυφής για την Ελλάδα στις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου – Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα δυνατά όπλα
- Νετανιάχου: Θα συναντηθεί με τον Τραμπ για τη Γάζα στις 29 Δεκεμβρίου
- Η μητσοτακική πτέρυγα επιτίθεται ευθέως στον Καραμανλή και οδηγεί τη ΝΔ σε εσωκομματική κρίση
- Ζάκυνθος: «Ήταν ό,τι πολυτιμότερο είχα στη ζωή μου» – Συγκλονίζουν οι γονείς του μικρού Λίο που κατασπάραξε το pitbull
- Η γη της ελιάς: Δύσκολες αποφάσεις και έντονες συγκρούσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442