«Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης» λένε Ολάντ και Μέρκελ, καλώντας σε στενότερη ενοποίηση
Η Γαλλία και η Γερμανία «είναι η καρδιά της Ευρώπης», λένε από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσoυά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ σε συνάντησή τους σε γερμανικό έδαφος επ' αφορμή της 50ής επετείου της συμφιλίωσης των δύο χωρών, καλώντας την Ευρώπη σε στενότερη ενοποίηση. «Όσο μεγάλες κι αν είναι οι οικονομικές προκλήσεις, ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει: Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη της ευτυχίας» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Στην «ταχύτητα» στάθηκε ο Ολάντ, στην «ποιότητα» η Μέρκελ για το θέμα της τραπεζικής ένωσης.
Η Γαλλία και η Γερμανία «είναι η καρδιά της Ευρώπης», λένε από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ σε συνάντησή τους σε γερμανικό έδαφος επ’ αφορμή της 50ής επετείου της συμφιλίωσης των δύο χωρών, καλώντας την Ευρώπη σε στενότερη ενοποίηση. Στην «ταχύτητα» στάθηκε ο Ολάντ, στην «ποιότητα» η Μέρκελ για το θέμα της τραπεζικής ένωσης.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν το Σάββατο στο Λούντιβχσμπουργκ της νοτιοδυτικής Γερμανίας για να τιμήσουν την ιστορική ομιλία του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ το 1962 στην πόλη, που θεωρείται σταθμός στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μετά τη φρίκη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κρίση στο ευρώ βρέθηκε φυσικά στο επίκεντρο των ομιλιών των Μέρκελ και Ολάντ: H Eυρωζώνη, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, πρέπει να δημιουργησει τα εργαλεία που «θα μας ενισχύσουν, δηλαδή τη δημοσιονομική ένωση, την τραπεζική ένωση, την κοινωνική ένωση, την πολιτική ένωση».
«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν μία πολύ ιδιαίτερη ευθύνη, σχηματίζουν την καρδιά της Ευρώπης» είπε ο Ολάντ, επισημαίνοντας πως η σημερινή κατάσταση πρέπει να θεωρείται μόνο το σημείο εκκίνησης προς μία βαθύτερη ενοποίηση.
«Αν σταματούσαμε, θα ήταν σαν να πηγαίναμε πίσω» είπε ο Ολάντ, τονίζοντας: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το προχωρήσουμε στο πεπρωμένο μας, να προχωρήσουμε προς μία ενωμένη Ευρώπη».
Οι δύο χώρες, ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, πρέπει να συνεργαστούν για ενισχύσουν την Ευρώπη και να της δώσουν τα εργαλεία να αντέξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
«Όσο μεγάλες κι αν είναι οι οικονομικές προκλήσεις, ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει: Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη της ευτυχίας» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας επίσης τη σημασία της πολιτικής θέλησης προς αυτό τον σκοπό.
Το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την κρίση στην Ευρωζώνη είναι η τραπεζική ένωση -και οι δύο ηγέτες στάθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.
«Τάσσομαι υπέρ της Τραπεζικής Ένωσης, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, πρέπει να το κάνουμε σε διαδοχικά στάδια, αλλά όσο πιο σύντομα, τόσο πιο καλά» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της ποιότητας και υπογράμμισε πως αυτό θα πάρει «τον χρόνο που είναι αναγκαίος».
Το θέμα είναι να μάθουμε «τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δράσουμε για να λάβουμε υπόψη τα περισσότερα δυνατά ιδρύματα».
«Για μένα το σημαντικό είναι η ποιότητα. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα που δεν θα λειτουργεί» σημείωσε η Μέρκελ.
«Θα πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα, θα πρέπει να υπάρχει ποιότητα και στη συνέχεια θα δούμε πόσο χρόνο θα πάρει αυτό (…) Θα ζητήσουμε από τους υπουργούς Οικονομικών μας να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η έκρηξη της αγροτιάς
- Ντακότα Τζόνσον: «Κάποιοι χρηματοδότες ταινιών είναι πραγματικά σκοτεινοί, ύποπτοι»
- Aκτινογραφία των διαβάσεων στην Αθήνα – Γιατί οι διαβάτες εξακολουθούν να πεθαίνουν
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή τους – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
- Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νεϊμάρ: «Ζήτησα βοήθεια για την ψυχική μου υγεία, είχα φτάσει στο μηδέν»
- Κρήτη: Ώρες αγωνίας για τον ορειβάτη στα Αστερούσια Όρη – Ζητήθηκε η συνδρομή Super Puma
- Πώς η Netflix κέρδισε τη Warner Bros.: Το παρασκήνιο Σαράντος–Τραμπ
- ΑΕΚ: Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Γκατσίνοβιτς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-127x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442