Ανοιξε η συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού
Η συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές, έχει ήδη ανοίξει. Την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να μετακινηθεί από την πάγια θέση του περί ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, μετά τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη, η Αννα Διαμαντοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε επιφυλάξεις για το εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Η συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές, κυρίως σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, έχει ήδη ανοίξει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να μετακινηθεί από την πάγια θέση του περί ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -άποψη που εξέφρασε και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης.
Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο πως πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, καθώς η πολιτική κουλτούρα της χώρας, σε περιπτώσεις που έχουν σχηματιστεί κυβερνήσεις συνεργασίας ή οικουμενικές, δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.
Την Τετάρτη και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ξάνθη, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου διατύπωσε τις επιλφυλάξεις της για το αν ο κ. Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός, σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και υπάρξει ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Η απάντησή της ήταν η εξής: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε θέσει όρους. Πρέπει, όμως, να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι ο κ. Σαμαράς τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, έθεσε ως όρο να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, εκλεγμένος πρωθυπουργός από το 44% του ελληνικού λαού».
Από στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται αφενός ότι η δήλωση Διαμαντοπούλου δεν έγινε τυχαία και αφετέρου ότι δεν εκφράζει μόνο προσωπικές της απόψεις αλλά και την ηγεσία της παράταξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τα τελευταία δρομολόγια σε Μετρό και Τραμ παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Eurostar: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους επιβάτες – Ακυρώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων
- Τουριστικές επενδύσεις: Οι Κυκλάδες λένε «όχι» στα «φαραωνικά» σχέδια
- Νέο περιστατικό βανδαλισμού στο Δήμο Μαραθώνα
- «O Τετέ προτάθηκε στην Μπενφίκα»
- Ο Σκοτ Φίσερ ήταν ένας βετεράνος ορειβάτης, γνωστός ως «Μίστερ Διάσωση», μέχρι που βρήκε τραγικό θάνατο στο Έβερεστ
- Αγρότες: Αλλάζουν χρόνο στα μπλόκα με ανοιχτούς δρόμους – «Δεν κάνουμε πίσω» λένε στην κυβέρνηση
- Ταμείο Ανάκαμψης: Κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια 800 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατοικίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 31.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/simon-y7ggpeuM1Qw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442