Αυξάνονται οι επίδοξοι «κουκλοπαίκτες» Mac
H Apple έδωσε μια λύση στο πολύμηνο πλέον πρόβλημα της μόλυνσης Mac με το λεγόμενο malware Flashback που καθιστούσε «μαριονέτες» εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα. Τώρα, τα Κaspersky Labs υποστηρίζουν ότι οι Mac απειλούνται από το SabPub που εκμεταλλεύεται το ίδιο κενό ασφάλειας στην Java, οι επίδοξοι ...κουκλοπαίκτες όμως είναι ακόμα μαθητευόμενοι.
H Apple έδωσε μια λύση στο πολύμηνο πλέον πρόβλημα της μόλυνσης Mac με το λεγόμενο malware Flashback που καθιστούσε «μαριονέτες» εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα. Για να ανακόψει την πορεία του, εξέδωσε software update για την Java. Τώρα, τα Κaspersky Labs υποστηρίζουν ότι οι Mac απειλούνται από το SabPub που εκμεταλλεύεται το ίδιο κενό ασφάλειας στην Java.
Το νέο malware, αφού μολύνει το μηχάνημα με OS X, συνδέεται με έναν δικτυακό τόπο που αποτελεί μέρος του «δικτύου ελέγχου». Από αυτόν τον δικτυακό τόπο, δέχεται και εκτελεί εντολές για να κατεβάσει επιπλέον λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταγράφει ό,τι πληκτρολογεί ο χρήστης, να το εντάξει σε ένα δίκτυο άλλων παγιδευμένων συστημάτων (σχηματίζοντας το λεγόμενο «στρατό» botnet) και λοιπά. Πάντως, οι ειδικοί των εργαστηρίων της Karpersky λένε ότι αυτό το malware είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Apple στις 13 Απριλίου 2012 στη ενότητα υποστήριξης στο apple.com, η κερκόπορτα στην Java κλείνει με τις ενημερώσεις της γλώσσας σε συστήματα που τρέχουν OS X Lion και Mac OS X v10.6 (εντοπίζει το Flashback και το αφαιρεί).
Επίσης, διαθέσιμη είναι μια ενημέρωση λογισμικού για το OS X Lion που αφαιρεί το Flashback από συστήματα που δεν έχουν καν εγκαταστημένη την Java.(Οι ενημερώσεις λογισμικού εκτελούνται αυτόματα κάθε εβδομάδα, εντούτοις ο χρήστης μπορεί να έχει αλλάξει τη σχετική ρύθμιση για τα Software Update).
Εκτός από το κενό ασφάλειας στην Java, το Flashback βασίζεται σε παγιδευμένους διακομιστές που χρησιμοποιούνται για να εκτελέσουν πολλές από τις πλέον κρίσιμες λειτουργίες του. Η Apple δηλώνει ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ και μάλιστα παγκοσμίως ώστε να απενεργοποιήσει αυτό το «δίκτυο ελέγχου».

Για Mac που τρέχουν Mac OS X v10.5 ή παλαιότερη, η Apple προτείνει την απενεργοποίηση της Java στις ρυθμίσεις του browser.
In.gr Τεχνολογία
- Σφυροκόπημα Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: Εάν υπουργός άλλης κυβέρνησης έκανε τη δήλωση του Γεωργιάδη θα είχε παραιτηθεί
- «Ξεχύθηκαν» στους δρόμους στο Μαρόκο – Οπαδοί βγήκαν για να πανηγυρίσουν το Κόπα Άφρικα (vids)
- Σε εξέλιξη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών – Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
- Ο Μάρκο Ρούμπιο αρνείται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Κούβας
- Ο Φουρνιέ… ανάγκασε τον Γιασικεβίτσιους σε αυτοκριτική: «Είναι ξεκάθαρο ότι έκανα κακή δουλειά» (vid)
- Ο πρώην σύζυγος της Έιμι Γουάινχαουζ για τον θάνατό της
- Οι υποψίες επιβεβαιώνονται – Η κλιματική αλλαγή επιταχύνθηκε κατά σχεδόν 2 φορές σε μια δεκαετία
- Άγιον Όρος: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι της Δάφνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 18.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/rafael-barquero-nu-qycrZnS0-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442