Στο 1,3% τοποθετεί το μέσο πληθωρισμό το 2012 η Alpha Bank
Τη θέση πως η μείωση του εγχώριου σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και η μείωση της εγχώριας ζήτησης δεν επηρεάζουν τις τιμές των εξαγόμενων ή των εισαγόμενων προϊόντων διατυπώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσαν στην δημοσιότητα.Όσον αφορά στις προβλέψεις για το 2012, η Alpha εκτιμά πως τον Δεκέμβριο 2012 θα μειωθεί στο 1% και κατά μέσο όρο το 2012 θα υποχωρήσει στο 1,3%.
Τη θέση πως η μείωση του εγχώριου σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και η μείωση της εγχώριας ζήτησης δεν επηρεάζουν τις τιμές των εξαγόμενων ή των εισαγόμενων προϊόντων διατυπώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσαν στην δημοσιότητα.
Στην έκθεση τονίζεται πως η υπόθεση ότι στην Ελλάδα ο μέσος πληθωρισμός μπορεί να καταστεί αρνητικός το 2012 και το 2013, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αν συνεχιστεί η μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών και αν ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ συνεχίσει να διαμορφώνεται στο 2,7%, όπως στην τρέχουσα περίοδο.
Οι οικονομολόγοι της τραπέζης σημειώνουν ότι στην μεταβατική περίοδο κατά την οποία προσαρμόζονται σημαντικά προς τα κάτω το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και οι τιμές των μη εμπορεύσιμων προϊόντων, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί πράγματι να είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά στις προβλέψεις για το 2012, η Alpha εκτιμά πως τον Δεκέμβριο 2012 θα μειωθεί στο 1% και κατά μέσο όρο το 2012 θα υποχωρήσει στο 1,3%.