Σωρεία παραβάσεων σε ανταλλακτήρια χρυσού διαπίστωσε το ΣΔΟΕ
Σωρεία παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και παραβάσεις ΦΠΑ έφεραν στο φως οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ανταλλακτήρια χρυσού. Συγκεκριμένα, σε 93 ελέγχους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στις 58 από αυτές διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων- μεταξύ των οποίων και αγορά 135 κιλών χρυσού χωρίς παραστατικά- και επτά παραβάσεις ΦΠΑ. Τα στοιχεία αυτά διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Σωρεία παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και παραβάσεις ΦΠΑ έφεραν στο φως οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ανταλλακτήρια χρυσού.
Τα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δείχνουν ότι σε 93 ελέγχους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στις 58 από αυτές διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων- μεταξύ των οποίων και αγορά 135 κιλών χρυσού χωρίς παραστατικά- και επτά παραβάσεις ΦΠΑ.
Κατά τους ελέγχους διενεργήθηκαν, επίσης, επτά κατασχέσεις βιβλίων-στοιχείων και δεσμεύτηκαν θυρίδες, καθώς επίσης και 130 ενέχυρα.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, προς απάντηση ερωτήσεων που είχαν κατατεθεί από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, Κυριάκο Βελόπουλο και Άγγελο Κολοκοτρώνη, σχετικών με τους ελέγχους σε ανταλλακτήρια χρυσού.
Ο υπουργός ενημερώνει, με την απάντησή του, ότι «εξετάζεται, πλέον, η θέσπιση πλαισίου με έκδοση Υπουργικής Απόφασης, για τον καλύτερο τρόπο καταγραφής στα βιβλία και στοιχείων των διενεργούμενων πράξεων από τα ενεχυροδανειστήρια, με στόχο την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση των συναλλαγών που διενεργούνται από τις επιχειρήσεις αυτές».
Αναφέρει, επίσης, ότι έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, για την άμεση διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις ενεχυροδανειστηρίων, αργυραμοιβών και ασχολούμενων με την τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων, κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών.
Στο πλαίσιο των ελεγκτικών επαληθεύσεων και εφόσον κριθεί σκόπιμο, διερευνώνται και οι πηγές χρηματοδότησης των επιτηδευματιών αυτών, εξηγεί ο κ. Σαχινίδης, καθότι η λειτουργία τους απαιτεί υψηλή ρευστότητα.
Επίσης, στις περιπτώσεις λειτουργίας χωρίς την προβλεπόμενη άδεια της αστυνομικής αρχής ή μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησης του ενιαίου βιβλίου της αστυνομικής αρχής, ενημερώνεται με σχετικό πληροφοριακό δελτίο η αρμόδια αστυνομική αρχή.
Και οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ, που είχαν καταθέσει ερωτήσεις για τους ελέγχους στα ανταλλακτήρια χρυσού, έχουν ζητήσει αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αυτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Διαμαρτυρία-έπος από τους οπαδούς της Γκλάντμπαχ: «Να μην αγοράσει κανείς λουκάνικα και μπύρες»
- Η εποχή της αντι-φιλοδοξίας: Γιατί σταματήσαμε να ζούμε για να δουλεύουμε
- Ο Ρέιφ Φάινς θέλει να δει την Τίλντα Σουίντον στον ρόλο του Βόλντεμορτ
- Οχιά δάγκωσε 13χρονο – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
- Fuel Pass: Απάτη με SMS – Πώς μπορούν να σας αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς
- Μπετσίροβιτς: «Έχει χαρακτήρα νικητή, ο Παναθηναϊκός θα είναι στο Final Four»
- Σακελλαρίδης: Το μήνυμα της Ανάστασης ας είναι ισχυρότερο από τη βαρβαρότητα – Πάλι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας ο Μητσοτάκης
- Τραγωδία στην Καβάλα: Ένα 3χρονο παιδάκι έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση ταξί με ΙΧ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Ακίνητα: Έκρηξη τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/04/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442