Το πρόγραμμα «Ήλιος» στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ευρωπαίου επίτροπου Ενέργειας στις 3 Απριλίου
Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ, θα έρθει στην Αθήνα στις 3 Απριλίου, όπου θα συζητήσει τις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υποδομών στην Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα «Ήλιος». Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλει ώστε η ενέργεια από ΑΠΕ να αποτελέσει βασικό τομέα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, διευκολύνοντας παράλληλα τις εισαγωγές ηλιακής ενέργειας από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ, θα έρθει στην Αθήνα στις 3 Απριλίου, όπου θα συζητήσει τις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υποδομών στην Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα «Ήλιος».
Ο κ. Έτινγκερ θα μιλήσει στην ημερίδα «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Η ημερίδα αποσκοπεί στη διερεύνηση της αποδοτικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και των δυνατοτήτων συμβολής έργων με αυτό το αντικείμενο στην ανάπτυξη και την απασχόληση στη Νότιοανατολική Ευρώπη.
Το «Ήλιος» μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η αποδοτικότητά τους στην Ευρώπη.
Παράλληλα, θα μπορούσε να συμβάλει ώστε η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές να αποτελέσει βασικό τομέα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, διευκολύνοντας παράλληλα τις εισαγωγές ηλιακής ενέργειας από τις βόρειες χώρες.
Μέσω του «Ήλιος» η Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει 10 GW φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξάγεται σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Το έργο σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Η μέση ετήσια ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη (1.800 kWh/m2) ή περίπου 50% υψηλότερη σε σχέση με τη Γερμανία.