Νέος πρόεδρος ορκίστηκε στη Γερμανία ο Γιοακίμ Γκάουκ
Ο Γιόακιμ Γκάουκ ορκίστηκε την Παρασκευή νέος πρόεδρος της Γερμανίας, στη θέση του Κρίστιαν Βουλφ ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο μετά τις καταγγελίες ότι είχε εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Γιόακιμ Γκάουκ ορκίστηκε την Παρασκευή νέος πρόεδρος της Γερμανίας, στη θέση του Κρίστιαν Βουλφ ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο μετά τις καταγγελίες ότι είχε εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Γ.Γκάουκ εξελέγη στη θέση αυτή την περασμένη εβδομάδα, με ευρεία διακομματική στήριξη.
Ο 73χρονος Γιοάχιμ Γκάουκ, λουθηρανός πρώην πάστορας, κέρδισε την εκτίμηση των Γερμανών με την δράση του εναντίον του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ του ανατέθηκε, επί μια δεκαετία, η ευθύνη για τα αρχεία της Στάζι, έργο που ανέλαβε μια μέρα πριν από την πτώση του Τείχους και την επανένωση της Γερμανίας.
«Ο Γκάουκ είναι ο πρώτος μας πρόεδρος που δεν κατάγεται από τη Δυτική Γερμανία και ο πρώτος που δεν προέρχεται από μια ανώτερη πολιτική θέση» είπε κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ.
Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «αριστερό, φιλελεύθερο συντηρητικό».
Πρακτικά, ο Γερμανός πρόεδρος δεν έχει καμία ουσιαστική πολιτική εξουσία και λειτουργεί μόνο ως ηθικό πρότυπο -και με τέτοιους όρους είχε αρθρωθεί και η σφοδρότατη κριτική σε βάρος του τέως προέδρου Βουλφ για το αληθές ή μη των κοινοβουλευτικών του δηλώσεων, τις διακοπές του και τις σχέσεις του με Γερμανούς επιχειρηματίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Ντακότα Τζόνσον: «Κάποιοι χρηματοδότες ταινιών είναι πραγματικά σκοτεινοί, ύποπτοι»
- Aκτινογραφία των διαβάσεων στην Αθήνα – Γιατί οι διαβάτες εξακολουθούν να πεθαίνουν
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή τους – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
- Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νεϊμάρ: «Ζήτησα βοήθεια για την ψυχική μου υγεία, είχα φτάσει στο μηδέν»
- Κρήτη: Ώρες αγωνίας για τον ορειβάτη στα Αστερούσια Όρη – Ζητήθηκε η συνδρομή Super Puma
- Πώς η Netflix κέρδισε τη Warner Bros.: Το παρασκήνιο Σαράντος–Τραμπ
- ΑΕΚ: Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Γκατσίνοβιτς
- Σάλος στη Ρωσία: Μητέρα έβαλε τον γιο της σε σακούλα και ρούφηξε τον αέρα – Φώναζε το παιδί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442