Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες, αποκλεισμένη η νησιωτική χώρα

Ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες, αποκλεισμένη η νησιωτική χώρα

Συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά είναι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι ναυτεργάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία που είχαν προαναγγείλει, ζητώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και τη διατήρηση του καμποτάζ. Υπό κατάληψη ο Οίκος Ναύτου, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και το ΝΑΤ. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς της Κρήτης. Εντός της ημέρας θα ενταθούν οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μην παραταθεί χρονικά η απεργία. 

Συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά είναι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι ναυτεργάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία που είχαν προαναγγείλει, ζητώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και τη διατήρηση του καμποτάζ. Υπό κατάληψη ο Οίκος Ναύτου, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και το ΝΑΤ. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς της Κρήτης. Εντός της ημέρας θα ενταθούν οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μην παραταθεί χρονικά η απεργία.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών βρίσκονται από τα ξημερώματα στο σημείο που είναι δεμένο το Blue Star Paros και μέχρι στιγμής η κατάσταση στο λιμάνι είναι ήρεμη.

Οι ναυτεργάτες επιτρέπουν στα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι, να δέσουν, αλλά δεν επιτρέπουν την αναχώρησή τους.

Υπό κατάληψη, μάλιστα, βρίσκεται από εργαζόμενους και συνταξιούχους ο Οίκος Ναύτου, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και το ΝΑΤ.

Οι κινητοποιήσεις της ΠΝΟ αποτέλεσαν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης το βράδυ της Κυριακής με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας και όπως αποφασίστηκε, οι προσπάθειες να μην παραταθεί χρονικά η απεργία θα ενταθούν σήμερα.

Κυβερνητικά στελέχη, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς -όπως έλεγαν- πίσω από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ βρίσκεται το ΚΚΕ, που ελέγχει τα περισσότερα ναυτεργατικά σωματεία. Τα ίδια στελέχη συνέδεαν την κινητοποίηση των ναυτεργατών με την πολύμηνη απεργία στη Χαλυβουργία. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι θα γίνει προσπάθεια από τον Περισσό, ώστε οι ναυτεργάτες να αποτελέσουν το «δεύτερο μέτωπο» και πρόσθεσαν ότι τα αιτήματα των ναυτεργατών είτε προσκρούουν στο μνημόνιο, είτε έχουν λυθεί νομοθετικά.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών, ενώ οι παραγωγοί της Κρήτης απευθύνουν έκκληση προς τους ναυτεργάτες για να μην καταστραφεί η σοδιά τους.

Οι αγρότες ζητούν να υπάρχει ένα πλοίο ανά δύο η τρεις ημέρες προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα ευπαθή προϊόντα. Ήδη, έστειλαν 6.000 τόνους κηπευτικών με τα τελευταία πλοία που απέπλευσαν από την Κρήτη, ωστόσο η αγωνία είναι μεγάλη,αφού μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν «μπει» στην περίοδο υψηλής παραγωγικότητας τα θερμοκήπια σχεδόν όλωντων περιοχών της Κρήτης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί λύση για τα ευπαθή προϊόντα.

Παραγωγοί της Κρήτης και φορείς του νησιού συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στα γραφεία της Περιφέρειας και, σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου δήλωσαν αποφασισμένοι να προστατέψουν τα προϊόντα τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν συγκέντρωση αύριο, Τρίτη, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Έκκληση στην ΠΝΟ να να περιορίσει τις κινητοποιήσεις της απεύθύνει και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, και ζητά να επιτρέψει από το βράδυ της Τρίτης να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις και οι εξαγωγές δεν μπορεί να είναι όμηροι των κινητοποιήσεων, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός. «Είναι ανάγκη να αναλάβουν οι πάντες τις ευθύνες τους για το πρόβλημα που δημιουργείται, ώστε να βρεθούν λύσεις και να μην πάρουν διάσταση οι επιπτώσεις που είναι ήδη ορατές» δηλώνει.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης, προκειμένου να αποφασίζει και νέα 48ωρη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο