Προς ανασχηματισμό η κυβέρνηση Παπαδήμου μετά τη βροχή παραιτήσεων
Τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει για την κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά τις παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ και της Μ.Ξενογιαννακοπούλου. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι επί θύραις βρίσκεται ο ανασχηματισμός. Καζάνι που βράζει οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων· ποιοι δεν ψηφίζουν· για το Σάββατο αναβλήθηκαν οι συνεδριάσεις των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει για την κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά τις παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ και της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι επί θύραις βρίσκεται ο ανασχηματισμός.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters. «Δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός σήμερα» δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Συγκεκριμένα, τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Άμυνας πρέσβης Γεώργιος Γεωργίου και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Έτσι, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ξεκίνησε στις 7:30 μ.μ., αποκτά άλλη βαρύτητα. Αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση. Εντούτοις, δόθηκαν στη δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας τόνισε: «Είναι φανερό ότι ευρύτερες σκοπιμότητες, εντός και εκτός Ελλάδας, υπαγορεύουν τη διαχείριση αυτού του προγράμματος για τη διαμόρφωση μιας υποτιμητικής εικόνας για τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και την χώρα μας. Αυτό δεν είναι δεκτό. Οφείλουμε να σπάσουμε αυτόν τον κλοιό. Δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές αλλαγές με πολιτική ανάπτυξης οδηγούν την Ελλάδα στο να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής και εταίρος β’ κατηγορίας. Η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στο ρόλο της μπροστά στη μεγάλη πρόκληση, πρέπει και αυτή να αλλάξει. Ο πρωθυπουργός έχει το λόγο».
Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ανάφερε ότι «μπρος στην λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση, τα κόμματα της συγκυβέρνησης παραπαίουν και φανερώνεται η αδυναμία τους να διαπράξουν το νέο μεγάλο αποτρόπαιο έγκλημα που έχουν συναποφασίσει υπηρετώντας την πλουτοκρατία και την ευρωλυκοσυμμαχία».
Η κυβέρνηση Παπαδήμου καταρρέει κάτω από την λαϊκή κατακραυγή και τα αδιέξοδα που μας οδήγησε η πολιτική της. Οι μνημονιακοί υπουργοί πηδούν από το καράβι για να διασωθούν. Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να συνεχίζει να παραμένει στη θέση του υλοποιώντας μια κατάφωρα άδικη και αντικοινωνική πολιτική. Αποτελεί μονόδρομο η παραίτηση του και η προκήρυξη εκλογών. Είναι η στιγμή ο λαός να βάλει αποφασιστικά τη σφραγίδα του στις εξελίξεις» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτές οι πολιτικές ηγεσίες, αυτή την ώρα δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις. «Βλέπετε μπροστά σας το θέατρο σκιών το οποίο παίζεται όλες τις τελευταίες ημέρες από όλους. Είναι ντροπή. Ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση και εκείνοι παίζουν εκλογικά παιχνίδια. Πιστεύω ότι η τιμωρία θα είναι πάρα πολύ μεγάλη» συμπλήρωσε.
Αναβρασμός στις ΚΟ
Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι προγραμματισμένες για σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάσεις των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναβλήθηκαν για το Σάββατο.
Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται τα ρήγματα στην ΚΟ καθώς την παραίτησή του από τη βουλευτική του έδρα υπέβαλε ο βουλευτής Άρτας, Παύλος Στασινός, μία μέρα μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή Ηλείας του Κινήματος, Γιάννη Κουτσούκου.
Την απόφασή της να μην ψηφίσει το νέο μνημόνιο γνωστοποίησε εξάλλου και η ανεξάρτητη βουλευτής (πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Μιλένα Αποστολάκη, καθώς όπως αναφέρει σε δήλωσή της, είναι ανυπόστατο πλέον το επιχείρημα ότι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης αποτρέπει τη χρεοκοπία της χώρας.
Ο βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Μαγκούφης δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, όπως και ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης και ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη.
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε για το Σάββατο τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στόχο να εξηγήσει γιατί το κόμμα πρέπει να στηρίξει τα υφεσιακά μέτρα του νέου Μνημονίου.
Εκτός της παραίτησης του Γ.Μανώλη από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού, ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπος και με τη διαφωνία επί των μέτρων που έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι βουλευτές του κόμματος. Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τόνισε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα ψηφίσει το PSI.