in.gr > The Good Life > Planet Travel > Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη τρίτος σταθμός για την εντεκάχρονη «Μύρτις» στην ελληνική περιφέρεια
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη τρίτος σταθμός για την εντεκάχρονη «Μύρτις» στην ελληνική περιφέρεια
Μετά το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο, η επιτυχημένη έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» μεταφέρεται στη Σπάρτη, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, συνεχίζοντας έτσι την περιοδεία της στην ελληνική περιφέρεια.
Μετά το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο, η επιτυχημένη έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» μεταφέρεται στη Σπάρτη, στοΜουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, συνεχίζοντας έτσι την περιοδεία της στην ελληνική περιφέρεια.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΠΙΟΠ, όπου θα συμμετέχουν τα επτά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Η έκθεση θαφιλοξενείται από 20 Ιανουαρίου έως 6 Μαΐου 2012, από τις 10.00 έως τις 17.00, καθημερινά εκτός Τρίτης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τηνΠαρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012, στις 19.30.
Η Μύρτιδα υπήρξε ένα κορίτσι του 5ου π.Χ. αιώνα, που το κρανίο της βρέθηκε σε έναν ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Μαζί βρέθηκαν κατάλοιπα 150 ακόμα θυμάτων του λοιμού των Αθηνών, που αποδεκάτισε την πόλη και σκότωσε τον ηγέτη της και δημιουργό του «Χρυσού Αιώνα των Αθηνών, τον Περικλή. Τα επιστημονικά ευρήματα από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν πως ο λοιμός προκλήθηκε από τυφοειδή πυρετό. Η έκθεση παρουσιάζει την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος και προβάλλει τις πιο σημαντικές στιγμές της διεπιστημονικής συνεργασίας, ξεκινώντας από την ανασκαφή και καταλήγοντας στo πρόσωπο του κοριτσιού. Η έκθεση αρχικά είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία στα μουσεία που παρουσιάστηκε: το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και τη σχολή Schinarakis Studies, υλοποιούν την ιδέα της ομάδας του καθηγητή, για τη δημιουργία μιας έκθεσης προσβάσιμης και από άτομα με απώλεια όρασης ή ακοής. Για τον σκοπό αυτό, η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή που περιλαμβάνει απτικά εκθέματα, ακουστική ξενάγηση και περιγραφές στην ελληνική και διεθνή νοηματική γλώσσα, έχει δε πλαισιωθεί από έντυπο υλικό στη γραφή Braille καθώς και σε μεγαλογράμματη γραφή.
Σε σύντομο διάστημα άλλωστε, ο κ. Μ. Παπαγρηγοράκης θα μιλήσει στο ΜΕΕΛ για τη «διαδρομή» του από την εύρεση του κρανίου μέχρι την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος.
Ο Γιώργος Αγγελίδης, μετά την επιτυχία της παράστασης «Αυτόματη Εστίαση», επιστρέφει με το «Toxic» - ένα ψυχολογικό θρίλερ που επιδιώκει να υπενθυμίσει πόσο αδιόρατα μπορεί να μεταμορφωθεί το οικείο σε απειλή.