Παραπομπή του Μάνινγκ σε στρατοδικείο ζητά στρατιωτικός δικαστής
Σύσταση για την παραπομπή σε στρατοδικείο του Μπράντλεϊ Μάνινγκ που φέρεται να έδωσε στο Wikileaks χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα έκανε στρατιωτικός δικαστής λίγες ημέρες μετά την προκαταρκτική διαδικασία που θα έκρινε την τύχη του 24χρονου αναλυτή πληροφοριών. Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει 22 αδικήματα μεταξύ των οποίων τη παροχή βοήθειας στο εχθρό. Τυπικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου, αλλά η εισαγγελία αποφάσισε να ζητήσει ισόβια.
Την παραπομπή σε στρατοδικείο του Μπράντλεϊ Μάνινγκ που φέρεται να έδωσε στο Wikileaks χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα συνιστά στρατιωτικός δικαστής.
Η πρόταση του αντισυνταγματάρχη Πολ Αλαμάνζα, που προΐστατο της προκαταρκτικής δίκης που έγινε το Δεκέμβριο, θα μεταβιβαστεί στην ιεραρχία. Την τελική απόφαση για τη διεξαγωγή της δίκης θα πάρει ο στρατηγός Λίνινγκτον, στρατιωτικός διοικητής στην περιφέρεια της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όταν ο 24χρονος Μάνινγκ υπηρετούσε στο Ιράκ ως αναλυτής πληροφοριών στις αρχές του 2010, είχε πρόσβαση σε μεγάλο όγκο απόρρητου υλικού του αμερικανικού στρατού το οποίο άφησε με πρωτοβουλία του να διαρρεύσει.
Ο αναλυτής αντέγραψε παράνομα διπλωματικά έγγραφα και άλλο υλικό που έδωσε αργότερα στο Wikileaks, την ιστοσελίδα που ίδρυσε ο Τζούλιαν Άσανζ. Οι κατήγοροι επισήμαναν ότι ο Μάνινγκ και ο Άσανζ (που βρίσκεται για άλλη υπόθεση στη Βρετανία σε κατ’οίκον περιορισμό) ήταν συνεργάτες.
Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει 22 αδικήματα μεταξύ των οποίων τη παροχή βοήθειας στο εχθρό. Τυπικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου, αλλά η εισαγγελία αποφάσισε να ζητήσει ισόβια.
Στην προδικαστική διαδικασία οι εισαγγελείς και μάρτυρες ανέφεραν ότι ήταν νέος με ταραγμένη ψυχοσύνθεση που δεν θα έπρεπε να είχε σταλεί στο Ιράκ ή να του είχε επιτραπεί η πρόσβαση σε απόρρητο υλικό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
- Πιερρακάκης για τους δασμούς Τραμπ: «Κλειδί ο διάλογος» – Θεμελιώδεις αρχές κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα
- O βασιλιάς του Μαρόκου αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για ένταξή του ως ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Australian Open 2026: Όλοι οι χορηγοί του Slam και η πραγματική αξία των συμφωνιών
- Ανί Ερνό: Όταν μια παράνομη έκτρωση κόντεψε να τη σκοτώσει, έκανε το δικαίωμα στην άμβλωση σημαία της
- Η μέρα των αποφάσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις έφτασε – Το κλίμα στα μπλόκα και η αγωνία του Μαξίμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442