«Οι πράξεις μετρούν, οι όροι είναι αδιαπραγμάτευτοι» λέει στην Ελλάδα το Βερολίνο
Η διασφάλιση της σταθερότητας στη Ευρωζώνη είναι σημαντικότερη από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε πράξεις». Το Βερολίνο επιμένει πως οι όροι που έχουν συμφωνηθεί δεν τίθενται υπό διαπραγματεύση και η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μόνο αφού αρθεί η αβεβαιότητα.
Η διασφάλιση της σταθερότητας στη Ευρωζώνη είναι σημαντικότερη από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όπως μεταδίδει το Reuters, από τις Κάννες. Το Βερολίνο επιμένει πως οι όροι που έχουν συμφωνηθεί δεν τίθενται υπό διαπραγματεύση και η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μόνο αφού αρθεί η αβεβαιότητα.
O δε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επίσης από τη σύνοδο της G20 στις Κάννες, τόνισε την Πέμπτη πως η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει «είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών» εάν είναι πρόθυμη να τηρήσει τη συμφωνία που έχει καταρτιστεί και «εάν είναι σε θέση να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Η Ευρωζώνη ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων στο σύνολο της νομισματικής ένωσης, με ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της Ιταλίας που βρίσκεται στο «μάτι» της καταιγίδας.
Σε περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορέσει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, «θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποφύγουμε τη διάχυση και να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία, ειδικά εναντίον της Ιταλίας».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε από τις Κάννες πως η στήριξη προς την Ελλάδα μένει στον πάγο μέχρι να εξασφαλιστεί η στήριξη στο νέο πακέτο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
«Για εμάς μετρούν οι πράξεις» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, «θέλουμε να δούμε πράξεις».
«Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα γρήγορο «ναι» για τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου», επισήμανε σε αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις.
«Αυτό που είπαμε χθες το βράδυ [σημ. την Τετάρτη] εξακολουθεί να είναι επίκαιρο: η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί εάν δεν εγκρίνει» το ευρωπαϊκό σχέδιο, προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας