Ζωντανοί ανασύρθηκαν δύο άνδρες στην Τουρκία μετά από τέσσερις ημέρες στα ερείπια
Ενώ οι νεκροί του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία ξεπερνούν πλέον τους 530 και ενώ οι ελπίδες για επιζώντες μέσα στο κρύο και στο χιόνι, άλλοι δύο άνδρες ανασύρθηκαν την Πέμπτη από τα ερείπια μετά από 90 και 100 ώρες αντίστοιχα. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών, οι νεκροί έφτασαν τους 534 -από 481 που ήταν την Τετάρτη- και οι τραυματίες τους 2.300. Εντωμεταξύ, μετασεισμός 5,4 βαθμών σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, νότια της επαρχίας Βαν.
Ενώ οι νεκροί του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία ξεπερνούν πλέον τους 530 και ενώ οι ελπίδες για επιζώντες μέσα στο κρύο και στο χιόνι, άλλοι δύο άνδρες ανασύρθηκαν την Πέμπτη από τα ερείπια μετά από 90 και 100 ώρες αντίστοιχα.
Ένας 19χρονος φοιτητής πέρασε 91 κάτω από τα χαλάσματα τετραώροφου κτιρίου στην πόλη Ερτζίς. Σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο νεαρός ονομάζεται Μουχάμετ.
Ο άνδρας που εντοπίστηκε λίγο αργότερα έχοντας περάσει 100 ώρες βρισκόταν στο Ερτζίς. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο υπό τις επευφημίες των παρόντων.
Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών, οι νεκροί έφτασαν τους 534 -από 481 που ήταν την Τετάρτη- και οι τραυματίες τους 2.300.
Επίσης, 185 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί, ωστόσο οι ελπίδες μειώνονται όσο περνάει ο χρόνος καθώς στην περιοχή επικρατεί ψύχος και έχει αρχίσει να πέφτει χιόνι.
Οι πληγέντες πέρασαν μία τέταρτη -παγωμένη- νύχτα στους δρόμους και άμεση προτεραιότητα είναι να βρεθεί κατάλυμα για χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Βαν, 3.000 κτίρια κατέρρευσαν ή έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα.
«Εκτιμούμε ότι έχουν πληγεί συνολικά 600.000 άτομα. Το να δώσουμε σκηνές σε τόσους πολλούς ανθρώπους σε διάστημα μίας ή δύο ημερών είναι κάτι που καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει» πρόσθεσε.
Πάντως, οι πληγέντες έχουν να αντιμετωπίσουν τις λεηλασίες και τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το πρόβλημά τους.
Όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός της Τουρκίας, 17 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια σε θύματα του σεισμού λεηλατήθηκαν ενώ στην πόλη Ερτζίς άγνωστοι σταμάτησαν ένα φορτηγό που μετάφερε σκηνές.
Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στην πόλη Βαν, σεισμοπαθείς, εξοργισμένοι από το γεγονός ότι δεν παίρνουν βοήθεια, επιτέθηκαν στο κομβόι και άρπαξαν τρόφιμα και κουβέρτες.
Αποδέκτης διεθνούς βοήθειας η Τουρκία
Η Άγκυρα, από την πλευρά της και παρά την αρχική της άρνηση- δέχθηκε τελικά βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις.
Η Αρμενία, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία για τους γνωστούς, ιστορικούς λόγους, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποστολή έκτακτης βοήθειας στην Τουρκία μετά από επίσημο αίτημα της Άγκυρας.
Αεροσκάφος με 40 τόνους έκτακτης βοήθειας, κυρίως σκηνές και κουβέρτες, θα αναχωρήσει το βράδυ για την Τουρκία, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.
Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποστείλει χιλιάδες σκηνές στην Τουρκία για τα θύματα του σεισμού. «Έπειτα από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για διεθνή βοήθεια σε σκηνές και προκατασκευασμένα σπίτια, το Ocha έκανε δωρεά 400 οικογενειακών σκηνών, οι οποίες έφτασαν στο Ερζερούμ χθες [Τετάρτη] το βράδυ», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha).
Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έκανε δωρεά 4.000 σκηνών, 50.000 κουβερτών και 10.000 στρωμάτων, ενώ το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό χορήγησε 250 σκηνές.
Σεισμός νότια της επαρχίας Βαν
Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία την Πέμπτη, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Καντιλί, τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό στην επαρχία Βαν.
Ο νέος σεισμός έπληξε τις περιοχές Γιουκσέκοβα και Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, νότια της επαρχίας Βαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισραήλ: Σε ασφαλή τοποθεσία το Μεγάλο Χειρόγραφο του Ησαΐα λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν
- «Ελ. Βενιζέλος»: Συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων από Αθήνα με προορισμό χώρες στη Μέση Ανατολή
- Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν μετά τον θάνατο Χαμενεΐ: «Κυνική δολοφονία»
- Live streaming: Ολυμπιακός – Εθνικός
- Κηφισιά: Συνελήφθη 22χρονος που έτρεχε με 197 χλμ/ώρα – Δεν είχε δίπλωμα οδήγησης
- Μητσοτάκης για Ιράν: Δεν κακοκαρδίζει Ισραήλ – ΗΠΑ, αλλά «πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
- Διαψεύδει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τα περί εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων προς την Κύπρο
- Ο Κόντης και η… παρερμηνεία για τον Παναθηναϊκό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442