Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Aντίθετο στην παροχή εγγυήσεων για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλαδα εμφανίζεται το ΔΝΤ

Aντίθετο στην παροχή εγγυήσεων για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλαδα εμφανίζεται το ΔΝΤ

Αντίθετο στην παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στο δεύτερο πακέτο στήριξης, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ώρα η φινλανδική κυβέρνηση επιμένει στις αξιώσεις της, ενώ η υπουργός Οικονομικών της χώρας λέει πως δεν βλέπει συμφωνία στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στο Βερολίνο με τους ομολόγους της από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Αντίθετο στην παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στο δεύτερο πακέτο στήριξης, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα και επικαλείται το Bloomberg.

Η χρήση εγγυήσεων θα οδηγήσει την ακύρωση του καθεστώτος «προτιμώμενου πιστωτή» (priority creditor status), σύμφωνα με το οποίο κατά την αποπληρωμή των οφειλών το Ταμείο έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων πιστωτών της χώρας, ενώ θα παραβιάσει τα δικαιώματα των -ιδιωτών- ομολογιούχων, είπαν οι τέσσερις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι δηλώσεις ήταν ανώνυμες, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Επισήμως, το ΔΝΤ αρνείται ακόμα να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι θα επισκεφθεί το Βερολίνο και το Ελσίνκι, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Τις -όποιες- ελπίδες για συμφωνία στη συνάντηση της Τρίτης φρόντισε να διαψεύσει η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε δηλώσεις που έκανε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat και δημοσιεύθηκαν στο φύλλο του Σαββάτου.

«Δεν νομίζω ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη συνάντηση», φέρεται να είπε.

Οι φινλανδικές απαιτήσεις απειλούν ευθέως την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Έτσι, σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται να κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο «διόρθωσης» αυτής της συμφωνίας, ουσιαστικά δηλαδή μίας νέας συμφωνίας που δεν θα περιέχει το «αγκάθι» των εγγυήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο