Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Για τον Σεπτέμβριο παρέπεμψε τις αποφάσεις για νέα μέτρα ο Μπερνάνκι

Για τον Σεπτέμβριο παρέπεμψε τις αποφάσεις για νέα μέτρα ο Μπερνάνκι

Χωρίς εξαγγελίες νέων μέτρων για την οικονομία, και ειδικότερα χωρίς κάποια αναφορά σε ένα τρίτο γύρο πιστωτικής χαλάρωσης, ξεκίνησε η ομιλία του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη μείωσης του αριθμού των ανέργων για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος. «Η ανάκαμψη από την κρίση είναι πολύ λιγότερο ισχυρή από όσο ελπίζαμε», υπογράμμισε.

Χωρίς εξαγγελίες νέων μέτρων για την οικονομία, και ειδικότερα χωρίς κάποια αναφορά σε ένα τρίτο γύρο πιστωτικής χαλάρωσης, ξεκίνησε η ομιλία του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη μείωσης του αριθμού των ανέργων για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Η Fed εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη με μεγαλύτερους ρυθμούς από τους σημερινούς, είπε σε ομιλία του την Παρασκευή, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τα πιθανά επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Αρκέστηκες πάντως να επαναλάβει ότι η Fed έχει στη διάθεση της ορισμένες επιλογές δράσεις τις οποίες εξετάζει και είναι προετοιμασμένη να δράσει όπως πρέπει.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ανάκαμψη από την κρίση είναι πολύ λιγότερο ισχυρή από όσο ελπίζαμε» αλλά και ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη της ανάπτυξης των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί μόνιμα από τα σοκ των τεσσάρων τελευταίων ετών».

Όπως ακόμη εξήγησε «η επούλωση των πληγών θα πάρει κάποιο διάστημα και μπορεί να υπάρξουν καθ’οδόν προβλήματα».

Η κεντρική τράπεζα έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, είπε ο κ.Μπερνάνκι.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσταση της ανάπτυξης, ο Μπεν Μπερνάνκι τόνισε ότι το βάρος για μακροπρόθεσμα ανάπτυξη σε γερά θεμέλια είναι στα χέρια του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου.

Ο επικεφαλής της Fed, αντίθετα από ότι εκτιμούσε μέρος των αναλυτών και της αγοράς, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει και πάλι μία πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης, όπως είχε κάνει δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Τον περασμένο Ιούνιο, λίγο πριν λήξει η προηγούμενη περίοδο δεν είχε αποκλείσει με σαφήνεια το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτος γύρος.

Πάντως η κατάσταση της οικονομίας δικαιολογεί μία εκτεταμένη συζήτηση στη σύσκεψη για τη διαμόρφωση της πολιτικής τον Σεπτέμβριο που θα καλύψει δύο ημέρες αντί για μία όπως συνήθως.

Μετά τις ανακοινώσεις του Μπερνάνκι, οι μετοχές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα για να ανακάμψουν λίγο αργότερα, αν και το δολάριο ενισχύθηκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο