Απαγορεύονται τα γαλλικά και ολλανδικά τραγούδια στο μετρό των Βρυξελλών
Ο Βέλγος τραγουδοποιός Ζακ Μπρελ μπορεί να χάρισε το όνομά του σε έναν από τους σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών, όμως οι επιβάτες δεν είναι «έτοιμοι» να ακούν τα τραγούδια του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό για να δικαιολογήσει την απόφασή της να απαγορεύσει να ακούγονται στους σταθμούς τραγούδια στα γαλλικά και στα ολλανδικά. Ακολουθεί το... ιστορικό της απόφασης.
Ο Βέλγος τραγουδοποιός Ζακ Μπρελ μπορεί να χάρισε το όνομά του σε έναν από τους σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών, όμως οι επιβάτες δεν είναι «έτοιμοι» να ακούν τα τραγούδια του, όπως το Le Plat pays (Η επίπεδη χώρα) και Les Flamandes (Οι Φλαμανδοί) αναμένοντας τους συρμούς.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό για να δικαιολογήσει την απόφασή της να απαγορεύσει να ακούγονται στους σταθμούς τραγούδια στα γαλλικά και στα ολλανδικά.
Η εταιρεία διαχείρισης των μέσων μεταφοράς των Βρυξελλών (Stib) είχε επιλέξει να μεταδίδονται από τα μεγάφωνα των 69 σταθμών του μετρό διάφορα γνωστά κομμάτια, κυρίως αγγλικά και αμερικανικά.λ
Τον Απρίλιο όμως μεταδόθηκαν και λίγα τραγούδια στα γαλλικά, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση μέρους των επιβατών που διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν ακούγονταν και τραγούδια στα ολλανδικά, όπως εξήγησε στη φλαμανδική εφημερίδα De Morgen η εκπρόσωπος της Stib, Αν Φαν Χάμε.
«Αυτό όμως συμβαίνει απλώς επειδή τα ολλανδικά τραγούδια δεν καταφέρνουν σχεδόν ποτέ να γίνουν μεγάλες διεθνείς επιτυχίες» είπε η Χάμε.
Η Stib αποφάσισε έτσι να… απαγορεύσει όλα τα τραγούδια στη γαλλική και την ολλανδική γλώσσα, ώστε να μην υπάρξουν ξανά διαμαρτυρίες από καμία από τις δύο κοινότητες του Βελγίου.
Τα τραγούδια που θα παίζονται στο εξής στους σταθμούς θα είναι στο εξής κατά 70% αγγλικά, 15% ισπανικά και 15% ιταλικά. Μετά τις 9 το βράδυ θα μεταδίδεται κλασική μουσική. Τραγούδια Φλαμανδών και Βαλλόνων καλλιτεχνών θα επιτρέπεται να παίζονται μόνο εφόσον οι στίχοι είναι στα αγγλικά.
Το γλωσσικό ζήτημα παραμένει «αγκάθι» για την πολιτική ζωή του Βελγίου όπου σχεδόν ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές τα φλαμανδικά και τα βαλλονικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις Βρυξέλλες, για να υπάρχει ισορροπία, η Stib μεταδίδει τις ανακοινώσεις προς τους επιβάτες σε κάποιους σταθμούς πρώτα στα γαλλικά και σε άλλους πρώτα στα ολλανδικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Όταν ο Tζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε στη Neverland του Μάικλ Τζάκσον
- Μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία μετά το σοκ στη Μέση Ανατολή;
- Έγραψε ιστορία ο Ιγκόρ Τιάγκο – Φανταστική επίδοση από τον Βραζιλιάνο στράικερ της Μπρέντφορντ
- Hampstead hoax: Κατήγγειλαν τον πατέρα τους για παιδοφιλία αλλά ήταν ψέμα – Η υπόθεση που δίχασε το διαδίκτυο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει τον Μακάριο Λαζαρίδη – Προσελήφθη ειδικός σύμβουλος σε υπουργείο χωρίς πτυχίο
- Η Ρεάλ, η δικαίωση του Τσάμπι Αλόνσο και η Λίβερπουλ
- Όχι άλλο πόλεμο! Όταν η πολεμική ειδησεογραφία μάς κάνει τα νεύρα κουρέλια
- Νέες απειλές Τραμπ: «Θα καταστραφεί όποιο πλοίο πλησιάσει»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442