Ο ιστορικός της Διατροφής Andrew Dalby στο Συμπόσιο «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή γαστρονομία»
Το Συμπόσιο με θέμα την "Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία" έχει ως στόχο να μυήσει ειδικούς και ερασιτέχνες της γευσιγνωσίας στα μυστικά της αρχαιότερης, πλουσιότερης και πιο αυθεντινής κουζίνας του κόσμου.
Το Συμπόσιο με θέμα την «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία» έχει ως στόχο να μυήσει ειδικούς και ερασιτέχνες της γευσιγνωσίας στα μυστικά της αρχαιότερης, πλουσιότερης και πιο αυθεντινής κουζίνας του κόσμου.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
διαλέξεις γνωστών συγγραφέων, καθηγητών και ερευνητών στον τομέα των βυζαντινών και αρχαιοελληνικών σπουδών και της επιστήμης της διατροφής
εισηγήσεις κριτικών γεύσης και οινολόγων
εργαστήρια μαγειρικής και σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας
ξενάγηση στο εξαίρετο νέο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Λαζαρίδη
θεματικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας
Οι συμμετέχοντες, πέρα από την θεωρητική και εμπειρική γνώση για τις τις μαγειρικές συνήθειες των προγόνων μας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν: στις 7 Μαΐου ένα αυθεντικό αρχαιοελληνικό δείπνο με τη συνοδεία μουσικής εκτελεσμένης από την αρπίστρια Ε. Κιοσόγλου, συνοδευόμενης από ξύλινο φλάουτο και στις 8 Μαΐου ένα βυζαντινό δείπνο με μουσική «συντροφιά», μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από ούτι, κανονάκι, αυλό και μπεντίρ, με μουσικούς του Ωδείου ΤΕΤΤΙΞ. Η γαστρονομική επιμέλεια των πιάτων που θα παρουσιαστούν στα εργαστήρια, καθώς και των πιάτων που θα προσφερθούν στα γεύματα και τα δείπνα θα γίνει από τον chef κ. Ηλία Αναστασιάδη, καθηγητή του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.
Ομιλητές Βασικός ομιλητής θα είναι ο Andrew Dalbyσύγχρονος ιστορικός και συγγραφέας. Με τα Σειρήνεια Δείπνα, το πρώτο βιβλίο του και best seller, ο Dalby κέρδισε και το βραβείο «Runciman». Θέμα της ομιλίας του στο Συμπόσιο θα είναι οι «τοπικές σπεσιαλιτέ και η ονομασία προέλευσης στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ελλάδα». Ομιλητές στο Συμπόσιο θα είναι επίσης οι: JohannesKoder, καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας, LouisGrivetti, επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα της Διατροφής στο UC Davis, Ηλίας Αναγνωστάκης, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., Αλέξανδρος Γιώτης, κριτικός γαστρονομίας, συγγραφέας και εδεσματολόγος, Δημήτρης Χατζηνικολάου, οινολόγος και συγγραφέας, Αλβέρτος Αρούχ, κριτικός γεύσης και συγγραφέας,Γεώργιος Μπόσκου, επίκουρος καθηγητής οργάνωσης και διαχείρισης μονάδων διατροφής,Γεράσιμος Ρηγάτος, γιατρός και συγγραφέας,Θεοφάνης Καραμπατζάκης, περιβαλλοντολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Λεοντσίνη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. και Παναγιώτης Σουλτάνης, φιλόλογος καιαρθρογράφος.
Το Συμπόσιο διοργανώνει η Artifex, με την υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Δήμος Αθηναίων, Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών και ACB (Athens Convention Bureau)
Κόστος συμμετοχής Ειδικά για τους αναγνώστες του in.gr υπάρχει μια σημαντική έκπτωση στο κόστος συμμετοχής:
Και για τις 2 μέρες (7 και 8/5) 150 ευρω για ένα άτομο και 130 ευρώ για το συνοδό μέλος
Για 1 μέρα (7 ή 8 /5) 75 ευρω για ένα άτομο και 65 ευρώ για το συνοδό μέλος
Συμμετοχή στο δείπνο (7 ή 8/5/11) 35 ευρώ
Πληροφορίες-εγγραφές για το Συμπόσιο: τηλ. 210 6896770, 210-6896775