Εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο για τους μεσίτες ακινήτων
Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιασθεί την Τετάρτη το νομοσχέδιο
για τους μεσίτες ακίνητων που επικαιροποιεί το διάταγμα 248/1993, που
αφορά στην άσκηση του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη.
Στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους κτηματομεσίτες προχωρεί η κυβέρνηση.
Την Τετάρτη θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τους μεσίτες ακίνητων που επικαιροποιεί το διάταγμα 248/1993, που αφορά στην άσκηση επαγγέλματος του κτηματομεσίτη.
Ουσιαστικά με το προωθούμενο πλαίσιο μπαίνουν κανόνες και προϋποθέσεις στην άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη αστικών συμβάσεων επί ακινήτων, το οποίο, παρά την σημαντική άνοδο της κτηματαγοράς τα τελευταία χρόνια, παρέμενε αρρύθμιστο.
Συγκεκριμένα προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος μεσίτη, ο τύπος της σύμβασης μεσιτείας, οι ποινικές κυρώσεις, οι πειθαρχικές ποινές, κ.ά..
Πάγιο αίτημα των κτηματομεσιτών είναι σε κάθε αμφοτεροβαρή σύμβαση επί ακινήτου η οποία καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι συμβολαιογράφοι να μνημονεύουν υποχρεωτικά τη μεσολάβηση ή μη μεσίτη αστικών συμβάσεων στην κατάρτισή της και σε περίπτωση μεσολάβησης να αναφέρουν τα στοιχεία του μεσίτη, και τον αριθμό φορολογικού του μητρώου.
Σημειώνεται πως σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν -επισήμως- αμοιβές για την παροχή μεσιτικών εργασιών, καθώς οι αμοιβές είναι ελεύθερες και σχετίζονται ανάλογα το είδος του ακινήτου, την περιοχή που βρίσκεται, την αποκλειστική ή απλή ανάθεση, καθώς και βάση άλλων παραμέτρων που αφορούν την προώθηση ή εξεύρεση αυτών. Στην ευρωπαϊκή αγορά οι αμοιβές είναι προκαθορισμένες και ξεκινούν από 3% και φτάνουν το 7%.
Πάντως, προσφάτως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλεγξε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες Σύλλογοι Μεσιτών υπαγόρευαν στα μέλη τους να λαμβάνουν κατώτατη μεσιτική αμοιβή 2% επί της αξίας του ακινήτου, είτε απαγόρευαν τη διαφήμιση μειωμένης κάτω του 2% ή μηδενικής αμοιβής.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας