Με άνοδο 0,84% έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά την υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη, λόγω κυρίως της πτώσης της μετοχής της Εθνικής (-2,19%) και παρά την προειδοποίηση της S&P για πιθανή υποβάθμιση. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.486,50 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,84%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 3,47%.
Με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά την υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη, λόγω κυρίως της σημαντικής πτώσης της μετοχής της Εθνικής (-2,19%) και παρά την προειδοποίηση της S&P για πιθανή υποβάθμιση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.486,50 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,84%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 3,47%.
«Ενώ θα περίμενε κανείς η ανακοίνωση της S&P να επηρεάσει αρνητικά την αγορά δεν έγινε. Ίσως να μην έχει και τόσο σημασία αφού τα ελληνικά ομόλογα είναι ήδη στην κατηγορία non investment grade», είπε στο Reuters ο Νίκος Γαλούσης επικεφαλής ανάλυσης στην Κάπα Χρηματιστηριακή.
«Είχαμε μία άτονη συνεδρίαση στον απόηχο των δηλώσεων της ΕΚΤ με χαμηλή αξία συναλλαγών … και το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται από την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γαλούσης.
Οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι η κεντρική τράπεζα αγοράζει πορτογαλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα οδηγούσαν σε συρρίκνωση των spreads των ομολόγων τους με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να υποχωρούν οριακά.
Στην εγχώρια αγορά, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών τους στον τραπεζικό κλάδο, μετά τα κέρδη 8% της Τετάρτης, με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να υποχωρεί 2,19% και της Alpha Bank 1,35%. Αντίθετα, η EFG Eurobank ενισχύθηκε 0,97%.
Αναλυτές είπαν, ότι η αγορά, που έχει υψηλό βαθμό συσχέτισης με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις τελευταίες συνεδριάσεις, θα κινηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και εγχωρίως.
«Μπορεί η κύρια επίδραση να είναι από το εξωτερικό με το ενδιαφέρον στραμμένο (εγχωρίως) στο φορολογικό νομοσχέδιο και στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στα τέλη της επόμενης εβδομάδας», είπε ο Ν.Γαλούσης στο Reuters.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε την Πέμπτη ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού στο 11μηνο σημείωσαν αύξηση 5%, έναντι στόχου για 6%, και 19,5% τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση. Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τις δαπάνες και το έλλειμμα.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 87,808 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,40% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,66%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+4,76%), της MIG (+4,62%) της Coca Cola (+2,01%) και της Motor Oil (+1,72%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (-2,19%), της Alpha Bank (-1,35%) και της Atebank (-1,19%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες της Τεχνολογίας +8,88%, των Ταξιδιών +4,46% και της Υγείας +3,58%.
Αντιθέτως απώλειες παρουσίασε μόνο ο δείκτης των τραπεζών -1,01%.
119 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 54 πτωτικά και 41 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Forthnet +23,91%, Εικόνα-Ηχος +16,67%, Ιντρακάτ +11,86% και ΑΤΤΙ-ΚΑΤ +11,11%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΝΕΛ -26,67%, Ελφίκο (κο) -13,33%, Παϊρης -10,00% και Νίκας -7,69%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το κράτος συνεχίζει να εκδικείται την Παρασκευή Τυχεροπούλου – για «συγκάλυψη στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ» μιλά ο δικηγόρος της
- Τεράστιο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό λόγω του σοβαρού τροχαίου
- Παναθηναϊκός: Ψάχνει αντίδραση κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια στο ΟΑΚΑ
- Κλιμακώνουν με 48ωρους αποκλεισμούς οι αγρότες επικαλούμενοι «το δικαίωμα στη ζωή» – Σύγκρουση επιλέγει το Μαξίμου
- Σέρρες: «Δεν είναι δολοφόνος – Ήταν κακιά στιγμή» – Ο αδελφός του 16χρονου που σκότωσε στο ξύλο τον 17χρονο
- Γαλλία: Τα τρακτέρ των αγροτών έφτασαν στο κέντρο του Παρισιού
- «Υπάρχει μόνο ένας Έλληνας σε αυτόν τον Δούρειο Ίππο» – Ο Παυλίδης αποθεώνεται από την A Bola
- Η τελευταία λέξη της Μπριζίτ Μπαρντό – Τι είπε η Β.Β. στον σύζυγό της πριν φύγει από τη ζωή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442