Ένταξη και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό διάσωσης βλέπει ο Νουριέλ Ρουμπινί
Είναι ολοένα και πιο πιθανό να χρειαστεί να ενταχθεί και η Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, μετά την Ιρλανδία, εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Diario Economico.
Είναι ολοένα και πιο πιθανό να χρειαστεί να ενταχθεί και η Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, μετά την Ιρλανδία, εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Diario Economico.
Ο γνωστός διεθνώς ως «Dr. Doom», για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, οικονομολόγος, είπε ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Eλλάδα επέμεναν αρχικά ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια, αλλά αναγκάστηκαν να στραφούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς χειροτέρευαν οι συνθήκες στην αγορά.
«Γίνεται ολοένα και πιο πιθανή. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Πορτογαλία οδεύει προς ένα κρίσιμο σημείο. Ίσως, θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσει βοήθεια προληπτικά», υποστήριξε.
Οι επενδυτές ασκούν πιέσεις στην Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό, αν και λίγοι μόνο οικονομολόγοι είναι διατεθειμένοι να προβλέψουν πότε ακριβώς θα μπορούσε να κάνει αυτήν την κίνηση.
Η χώρα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων της για φέτος.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, με τις ψήφους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και την αποχή της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος περιλαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα λιτότητας.
Ο προϋπολογισμός έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα από το 7,3% του ΑΕΠ, που είναι φέτος, στο 4,6% το 2011 και προβλέπει μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ στο 23%, πάγωμα των συντάξεων και κατάργηση ή επιβολή ανωτάτων ορίων σε κοινωνικές παροχές.
Όσον αφορά τη γειτονική Ισπανία, ο Ρουμπινί είπε ότι η Ευρώπη δεν έχει επαρκή κεφάλαια για να διασώσει και αυτή τη χώρα και πιέζει τη Μαδρίτη να λάβει τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
«Η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να χρεωκοπήσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Εάν λοιπόν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου για την Πορτογαλία, η Ισπανία θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βελτιώσει την κατάσταση», κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παραπέμπονται για «εγκληματική οργάνωση» αγρότες στην Κρήτη – Λάδι στη φωτιά από την κυβέρνηση
- Ο Σάββας Παντελίδης αναλαμβάνει την ΑΕΛ Novibet
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραχωρήσει το Ντονμπάς, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – «Σπόντες» Ευρωπαίων
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες
- «Απόλυτη φρίκη» στο Σουδάν – Μαζικός βιασμός 19 γυναικών που προσπαθούσαν να φύγουν από το Ελ Φασέρ
- Η Νάντια Βαλαβάνη γράφει ένα βιβλίο για τα «παιδιά του Φλεβάρη»
- H Eμμανουέλα Κατζουράκη χάλκινη στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)











































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442