Προστασία από το Λευκό Οίκο για τις αποκαλύψεις είχε ζητήσει ο ιδρυτής του Wikileaks
Ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζουλιάν Ασάντς, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι δεν απάντησε στο αίτημα βοήθειας που του απηύθυνε προκειμένου να προστατευθούν άνθρωποι που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο η δημοσίευση των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Times.
Ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζουλιάν Ασάντς, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι δεν απάντησε στο αίτημα βοήθειας που του απηύθυνε προκειμένου να προστατευθούν άνθρωποι που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο η δημοσίευση των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Times.
Το Πεντάγωνο έχει καταδικάσει εντονότατα τη δημοσίευση την Κυριακή 92.000 χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι μεταξύ άλλων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή Αφγανών πληροφοριοδοτών και απειλεί να υπονομεύσει τη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα.
Από την πλευρά του ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ, χαρακτήρισε τη δημοσίευση των εγγράφων «εξαιρετικά ανεύθυνη και σοκαριστική. Αφορά ζωές και οι ζωές αυτές κινδυνεύουν».
Ο Τζουλιάν Ασάντς αποκάλυψε, ωστόσο, στη βρετανική εφημερίδα ότι είχε ζητήσει από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα να συμβάλει ώστε «να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να αποκαλυφθούν τα ονόματα των πληροφοριοδοτών», αλλά ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση.
Ο ιδρυτής της Wikileaks έχει διαβεβαιώσει ότι τα έγγραφα διαβάστηκαν πριν δημοσιευθούν και ότι όσα πιθανόν να οδηγούσαν στον εντοπισμό ονομάτων πληροφοριοδοτών από τρίτους, δεν δημοσιεύθηκαν.
Κάθε έγγραφο που «έθετε σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους» συμπεριλήφθηκε στα 15.000 έγγραφα που η Wikileaks έχει στην κατοχή της, αλλά αποφάσισε να μην δημοσιεύσει, διαβεβαίωσε ο Ασάντς.
Παράλληλα όμως υπήρξε ξεκάθαρος: «Λυπάμαι βαθύτατα εάν προκλήθηκαν προβλήματα σε κάποιους. Αλλά εάν ήμασταν αναγκασμένοι να επιλέξουμε αν θα δημοσιεύαμε όλα ή τίποτα, θα δημοσιεύαμε το σύνολο των εγγράφων, γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του πολέμου».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Hampstead hoax: Κατήγγειλαν τον πατέρα τους για παιδοφιλία αλλά ήταν ψέμα – Η υπόθεση που δίχασε το διαδίκτυο
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει τον Μακάριο Λαζαρίδη – Προσελήφθη ειδικός σύμβουλος σε υπουργείο χωρίς πτυχίο
- Η Ρεάλ, η δικαίωση του Τσάμπι Αλόνσο και η Λίβερπουλ
- Όχι άλλο πόλεμο! Όταν η πολεμική ειδησεογραφία μάς κάνει τα νεύρα κουρέλια
- Νέες απειλές Τραμπ: «Θα καταστραφεί όποιο πλοίο πλησιάσει»
- Η Σκάρλετ Γιόχανσον δεν είναι σεξοβόμβα – «Κανόνας η ταπείνωση της γυναίκας»
- Χαμός στην Αργεντινή: Ποδοσφαιριστής φώναξε «βόμβα» μέσα σε αεροπλάνο και συνελήφθη (vid)
- UBS: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες – Ελκυστικές οι αποτιμήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442